EU / NATO

Krešić: Naš cilj je izgradnji obrambenog sustava BiH kompatibilnog s NATO-om

06.07.2022. 13:43 / Izvor: Fena
Nato

Čelnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu otpočeli trodnevni sastanak sa izaslanstvom Glavnog stožera NATO-a iz Bruxellesa.

Čelnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu otpočeli trodnevni sastanak sa izaslanstvom Glavnog stožera NATO-a iz Bruxellesa, na kojem se razmatra procjena Procesa planiranja i revizije (PARP), u okviru sudjelovanja BiH u NATO-ovom programu Partnerstva za mir za tekuću 2022.

Sastanak u Domu OSBiH je otvorio zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić sa zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera OSBiH general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, kao i zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Supredsjedatelji sastanka su pomoćnik ministra obrane BiH za mađunarodnu suradnju Zoran Šajinović i šef izaslanstva Glavnog sjedišta NATO-a za PARP Rohan Maxwell.

Na skupu koji bi trebao trajati do petka 8. srpnja, sudjeluju rukovoditelji organizacijskih cjelina i nositelji partnerskih ciljeva iz MO BiH, generali OSBiH sa svojim suradnicima i nositeljima partnerskih ciljeva iz OSBiH te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH.

Krešić je istaknuo da su MO i OSBiH opredijeljeni za nastavak suradnje s Glavnim sjedištem NATO-a na PARP-u, kako bi se kroz partnerske ciljeve 2022. dosegle nove razine opremljenosti i obučenosti OSBiH te time povećao značaj cjelokupnog obrambenog sustava, vrlo važnog i za unutarnju stabilnost BiH.

"Naš cilj je izgradnja operativno učinkovitog, ekonomski priuštivog i NATO kompatibilnog obrambeno-sigurnosnog sustava, a PARP i partnerski ciljevi najbolji su alat za to", konstatirao je Krešić.

McGaha je pozdravila napore MO i OSBiH na daljnjoj izgradnji obrambenog sustava BiH kompatibilnog s NATO-om te istaknula da će NATO Stožer u Sarajevu i dalje pomagati u tome.  

U okviru programa Partnerstva za mir, PARP je mehanizam koji omogućuje identifikaciju snaga i sposobnosti partnerske zemlje, koji mogu biti na raspolaganju NATO-u u zajedničkim vježbama i operacijama predvođenim NATO-om te planiranje razvoja tih sposobnosti i kapaciteta. BiH sudjeluje u procesu PARP-a od svibnja 2007., saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU