Azra Dedić, prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH

29.12.2016. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Azra Dedić, prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH

Ozvaničen završetak projekta "Podizanje nivoa kvalitete života mladih s Down sindromom".

Mladi i djeca s Down sindromom treba da govore u svoje ime i sami iskazuju vlastitu potrebu umjesto da kao dosad svi drugi govore u njihovo ime. Zato je kod njih potrebno razvijati vještinu samozastupanja, a da bi istrajali u tome potrebna im je podrška kompletne društvene zajednice. 

Osobe se suočavaju sa brojnim predrasudama, poput one da nisu sposobni za samostalan život.

Ali, da to nije tačno, pokazuje Azra Dedić, djevojka iz Bihaća, koja je od jučer prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH.

Prva kompanija koja je rekla: "Azru ćemo zaposliti" je cm-cosmetics d.o.o. Vitez.

Tako je Azra Dedić postala primjer osobe s Down sindromom koja je uspjela u samozastupanju. Završila je osnovnu i srednju škole, a sada je i zaposlena. Njena majka Remzija ponosna je na nju i ističe da je "zahvaljujući razumijevanju njenog poslodavca potpisala i ugovor o radu“.

"Azra Dedić postala je uposlenica cm poslovnice u Bihaću sredinom mjeseca rujna 2016. godine. Od tada je baš ovaj cm  postao omiljeno mjesto za  kupovinu  velikog broja ljudi. Raduje nas da smo prvo poduzeće u BiH koje je napravilo ovakav korak, te da će ovo biti poticaj i drugim poduzećima da krenu istim putem. Cm je na ovaj način pokazao senzibilitet prema osobama sa Down sindromom te nas raduje da smo Azri dali prvu šansu, koju je ona rado prihvatila", rečeno je iz ove kompanije za portal Akta.ba

Napominju da je ideja o Azrinom zaposlenju nastala u suradnji sa udruženjem "Život sa Down sindomom" iz Sarajeva.

Inače, Azra je na međunarodnom nivou prvakinja u džudou. Svaki dan radi 8 h, a tri puta sedmično, nakon posla odlazi na treninge. Kao što kaže: "Džudo je moja prva i najveća ljubav."

U namjeri da ih podrže u stjecanju vještina samozastupanja Udruženje "Život s Down sindromom FBiH“, među ostalim aktivnostima, okupilo je u Sarajevu mlade s Down sindromom i njihove roditelje na konferenciji nazvanoj "Samopouzdanjem do samostalnosti".

Tako je ozvaničen završetak projekta "Podizanje nivoa kvalitete života mladih s Down sindromom", a rezultirao je, između ostalog, osnivanjem odjela koji će raditi na umrežavanju mladih s Down sindromom radi razvoja samozastupanja. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi