Računi blokirani godinama

Otvoren stečaj u Biteksu iz Bileće

25.11.2023. 09:17 / Izvor: capital.ba
Biteks

Računi preduzeća Biteks iz Bileće blokirani su već par godina, a Okružni sud u Trebinju u četvrtak je otvorio stečaj u ovom preduzeću.

Računi preduzeća Biteks iz Bileće blokirani su već par godina, a Okružni sud u Trebinju u četvrtak je otvorio stečaj u ovom preduzeću.

Stečajni sudija u ovom postupku Mirjana Kokotović za Capital je potvrdila da je sud prihvatio prijedlog privremenog stečajnog upravnika Slobodana Gurovića za otvaranje stečajnog postupka.

Kao razlog za otvaranje stečajnog postupka navedena je platežna nesposobnost, zaduženost, nemogućnost izvršavanja zakonskih obaveza.

"Ima imovine, odnosno ima predujma da se sprovede postupak tako da su svi bili saglasni s tim da se otvori stečajni postupak", istakla je Kokotović.

Podsjećanja radi, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS je nedavno zatražilo je stečaj preduzeća Biteks iz Bileće.

U prijedlogu je navedeno da Biteks duže vrijeme posluje negativno što je dovelo do finansijske nelikvidnosti preduzeća, koje nije u stanju da izmiruje na vrijeme dospjele obaveze.

Podsjećamo, Vlada RS je 2012. godine osnovala javno preduzeće Nikola Tesla sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Dragana Vučetića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, imenovala za direktora.

Ne samo da nije bilo ništa od prosperiteta i 2.000 radnih mjesta koje je obećao Vučetić, nego je ovo preduzeće napravilo milionske gubitke i podiglo kredit koji već godinama otplaćuju građani Republike Srpske.

Naime, Narodna skupština RS dala je 2013. godine saglasnost Vladi da izda garanciju za zaduženje Nikole Tesle od 5 mil KM, da bi već 2014. godine garancija bila aktivirana jer preduzeće kredit nije vraćalo.

Vučetić je smijenjen u martu 2014. godine, a zvanični razlozi nikada nisu objavljeni.

Godinu dana kasnije Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske protiv njega je podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP Nikola Tesla zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Nikola Tesla je 2016. godine promijenio naziv u Biteks i sjedište preselio u Bileću, gdje je preduzeće pokušalo da nastavi rad u oblasti tekstilne industrije, ali ni tu uspjeha nije bilo.

Posljednji zvanični dostupni podaci o poslovanju ovog preduzeću su za 2015. godinu kada je bilo u minusu od 1,3 mil KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije