U naselju Pridvorci

Bit će obezbijeđena sredstva za infrastrukturu nove bolnice u Trebinju

05.12.2023. 12:31 / Izvor: SRNA
Nova bolnica Trebinje

Projekat izgradnje nove bolnice u naselju Pridvorci.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je na današnjem sastanku sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem dogovoreno da grad i resorno ministarstvo u izgradnji komunalne infrastrukture za novu bolnicu učestvuju sa po 50 odsto, te da će biti obezbijeđena sredstva za sve što bude neophodno.
Ćurić je dodao da je grad Trebinje poslao zahtjev u vezi sa obavezama za sljedeću godinu kako bi mogli da planiraju sredstva u budžetu za izgradnju nove bolnice.

Gradonačelnik Trebinja zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru RS-a Radovanu Viškoviću koji su podržali projekat izgradnje nove bolnice u naselju Pridvorci, te istakao da će zajednički učestvovati u svemu što je neophodno.

"Što se tiče grada Trebinja, odobrene su sve dozvole neophodne kada je riječ je o infrastrukturi, vodovodu, putu, kanalizaciji svemu što je neophodno kako bi bolnica funkcionisala", naveo je Ćurić.

On je rekao da će biti obezbijeđena sredstva za sve što bude bilo neophodno za novu bolnicu i istakao da su već isplaćeni renta i troškovi uređenja.

"U ovom trenutku se radi projektna dokumentacija koja će dati tačnije informacije po pitanju iznosa, a očekujemo da će i to do kraja mjeseca biti gotovo, kako bismo mogli da obezbijedimo finansijska sredstva", precizirao je Ćurić.

Direktor Bolnice Trebinje Nedjeljko Lambeta izrazio zadovoljstvo dinamikom radova na izgradnji nove Bolnice, naglasivši da će u narednom periodu jačati kadar.

Lambeta je pozvao sve zainteresovane ljekare i srednji medicinski kadar da se jave u trebinjsku Bolnicu.

On je ocijenio da je u proteklom periodu urađeno mnogo toga kada je riječ o zdravstvu u Trebinju, navodeći da je prije dvije godine bilo svega 50 doktora zaposleno u gradskoj bolnici.

"Plan je da u prvoj polovini 2024. godine bude više od 100 doktora zaposlenih u trebinjskoj Bolnici. Rade se edukacije za srednji medicinski kadar, konkurs je u toku za određene kadrove, a u narednom periodu završavamo statut i novu sistematizaciju", rekao je Lambeta.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgradnje i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om.

Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade RS u zdravstvenom sistemu.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a cilj projekta je izgradnja savremeno opremljene bolnice za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga, u skladu sa najvišim standardima, građanima Trebinja i susjednih opština i gradova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije