Drastično smanjenje gužvi

Veliki značaj gradnje budućeg Graničnog prijelaza u Osoju: Bolja povezanost BiH sa HR i EU

27.03.2024. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Osoj

Foto: Sastanak Tegeltija-Begić

Predstavljeni dosadašnji operativni koraci koje je poduzela Općina Posušje.

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Zoran Tegeltija, u pratnji svojih suradnika, posjetio je u utorak Posušje gdje je s čelnim ljudima te općine prevođenim načelnikom Općine Posušje Antom Begićem razgovarao o nekoliko bitnih tema.

Tegeltiji su tom prilikom predstavljeni dosadašnji operativni koraci koje je poduzela Općina Posušje, među kojima je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao preduvjet gradnje novog Graničnog prijelaza u Osoju, a koji je Općina uspješno i u zadanom roku okončala, priopćeno je iz Općine Posušje.

Načelnik Posušja je zahvalio gostima na prepoznavanju potreba lokalne zajednice, odnosno kapitalnih projekata, bez čije financijske potpore ih ne bi bilo moguće provesti.

Također je posjetio kako je gradnja novog GP u Osoju od šireg značaja, budući da se najkraća prometna trasa koja spaja sjever Hercegovine i srednju Dalmaciju proteže kroz općinu Posušje, a spona s Republikom Hrvatskom je upravo navedeni granični prijelaz.

Tegeltija je pak ovom prilikom izrazio spremnost na daljnju podršku ispred Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u nastavku realizacije ovog, ali i drugih bitnih projekata na razini općine Posušje.

Također se tijekom razgovora osvrnulo i na mogućnosti uređenja Graničnog prijelaza za pogranični promet Čitluk-Jovića Most, koji je često u ljetnim mjesecima, uslijed preopterećenosti GP u Osoju bio u funkciji njegovog rasterećenja, a jedna od tema, administrativno-tehničke naravi o kojoj se razgovaralo, odnosila se na upućivanje inicijative za prekategorizaciju ceste GP Vinjani Gornji-Imotski, kako bi bila u skladu s kategorizacijom budućeg graničnog prijelaza u Osoju.

"Kada bude završen, novi granični prijelaz u Osoju prostirat će se na 4.500 m2 zemljišta. Trebao bi sadržavati po dvije ulazne i dvije izlazne trake za promet putničkih motornih vozila i autobusa te dvije za teretna motorna vozila. U sklopu prateće infrastrukture bit će sagrađen i objekt za smještaj granične policije koja trenutno djeluje u iznajmljenim prostorima. Ono pak što je najbitnije, njegovim puštanjem u rad drastično će se smanjiti gužve putnika te će se pogodovati boljoj povezanosti s Republikom Hrvatskom, odnosno EU, daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva pa i razvoju turističkog sektora", navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije