Autoput kroz Tešanj koštat će 182 miliona KM

24.11.2021. 09:13 / Izvor: Akta.ba
autoput Tešanj

Autoput kroz Tešanj koštaće 182 miliona KM , a planirani rokovi su 2 godine.

Općinski načelnik Suad Huskić i Pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić posjetili su JP Autoceste FBiH kako bi sa generalnim direktorom Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem, razgovarali o gradnji Koridora Vc kroz općinu Tešanj.

Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo su izdata sva rješenja o eksproprijaciji, njih 279, za eksproprijaciju 524 parcela. Preostalo je da Autoceste FBiH kompletiraju sporazume sa vlasnicima. Procijenjena vrijednosti je cca 30 miliona KM za otkup parcela sa ili bez objekata.

U toku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što finansira Općina Tešanj. JP Autoceste FBiH će platiti gradnju (oko 7 miliona KM), a Općina Tešanj je već platila projekat. Isprojektovana je regulacija rijeke Tešanjke i to će finansirati JP Autoceste FBiH. Vodovod do Tešanjke (zbog radova oko postojećih bunara) je isprojektovan (Općina Tešanj), najava je da će finansirati JP Autoceste FBiH.

Prema sadašnjim informacijama iz Sarajeva do polovine 2022. godine može se očekivati početak radova. Autoput kroz Tešanj koštaće 182 miliona KM , a planirani rokovi su 2 godine.

Za dionicu Medakovo-Ozimice je u toku eksproprijacija koja bi trebala biti završena u prvom kvartalu 2022. godine. Ukupno je riječ o 621 parceli i 432 predmeta. Put Jablanica-Trepče će biti finansiran kroz gradnju Koridora. Najavljeno je da će biti formiran put kroz Predvojničku (Kiseljak) na Kahvicu, zbog deponije materijala. Ovaj put će omogućiti i skraćivanje puta kroz Crni Vrh.

Sastanak je također iskorišten da se direktori informišu da postoje određene reakcije sa terena za dio projekta i dio eksproprijacije (Kraševo, Jablanica, Karadaglije). Primjedbe se odnose na pristupne puteve, linije eksproprijacije, blizinu stambenih objekata i slično. Dogovoreno je da Općina Tešanj napravi pregled svih takvih slučajeva i da se organizuje tematski sastanak na tu temu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije