Bez saglasnosti EBRD-a gradnja mosta Svilaj ne može ni početi

20.03.2014. 10:22 / Izvor: Federalna.ba
Bez saglasnosti EBRD-a gradnja mosta Svilaj ne može ni početi

Mosta kod Svilaja i dalje nema. Više od tri godine su prošle kako je pokrenuta procedura za njegovu izgradnju. No, svaki put iskrsnu neki novi adminstrativni problemi.

Vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske još nisu počele s gradnjom mosta Svilaj na rijeci Savi, iako je prije tačno godinu dana odabran izvođač radova. Vijeće ministara BiH jučer je razmatralo izvještaj o gradnji tog mosta, a kako Federalna televizija saznaje, pravi razlog zbog kojeg nije započeta gradnja je to što evropske investicijske banke još nisu dale saglasnost na izbor najpovoljnijeg ponuđača. Naime, međudržavna komisija za izbor izvođača radova nije izabrala najjeftinijeg ponuđača, već firmu koja je bila tek trećerangirana.

Mosta kod Svilaja i dalje nema. Više od tri godine su prošle kako je pokrenuta procedura za njegovu izgradnju. No, svaki put iskrsnu neki novi adminstrativni problemi. Katkad je bilo do bh. vlasti, kao u slučaju kašnjenja sa građevinskom dozvolom, a katkad zakažu susjedi iz Hrvatske. Sada je sve do evropskih međunarodnih institucija, koje se i dalje nisu izjasnile o prijedlogu izvođača radova.

"Međudržavna komisija završila je svoj dio posla i prije godinu dana poslala evaluacijski izvještaj prema međunarodnim finanskijskim institucijama EIB-u i EBRD-u. Do današnjeg dana, nažalost, nismo dobili odgovor, dakle već skoro godinu dana čekamo konačnu potvrdu za realizaciju ovog projekta", kaže ministar komunikacija i saobraćaja BiH Damir Hadžić.

Kako saznaje Federalna televizija, sporno je to što je na zajedničkom tenderu koji su raspisale BiH i Hrvatska izabran izvođač radova koji je bio tek trećerangirani.  Ministar Hadžić pojašnjava zašto: "Prvorangirani je 'promašio temu', njegova ponuda nije bila u skladu s konkursnom procedurom, odnosno uslovima tendera. Drugorangirana firma je u sukobu interesa jer je Institut za građevinarstvo Banja Luka u vlasništvu firme koja se i prijavila na tender, dok je trećeplasirani onaj koji ispunjava sve uslove, a najniži je po cijeni."

Prijedlog je poslat EBRD-u još u julu prošle godine, no odgovor do danas nije stigao. A bez saglasnosti EBRD-a gradnja mosta ne može ni početi. No, to nije prva sumnjiva radnja s ovim mostom. Naime, krajem 2012. godine raskinut je ugovor sa Strabagom koji zbog propusta bh. vlasti nije na vrijeme uveden u posjed. Upravo zbog toga Strabag je od bh. vlasti zatražio odštetu u iznosu od 2,8 miliona eura.

Vansudska nagodba za sada nije postignuta, a SIPA-a provjerava da li je prilikom ovog posla oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije