Stečajni postupak fabrike "Birač" se privodi kraju

03.01.2020. 13:54 / Izvor: SRNA
Stečajni postupak fabrike 'Birač' se privodi kraju

Đurđević je istakao da se interesovanje javnosti za sudske procese koji prate ovu fabriku ne smanjuje od početka stečajnog postupka.

Stečajni upravnik Fabrike glinice "Birač" u stečaju Zvornik Lazo Đurđević izrazio je zadovoljstvo što se, nakon šest godina, stečajni postupak primiče kraju i da su ciljevi koji su zacrtani - zaštita imovine i što veće namirenje povjerilaca već ostvareni ili se mogu očekivati.

Đurđević je u razgovoru za novogodišnji časopis kompanije "Alumina" naglasio da je uspješno poslovanje i razvijanje privrednog društva "Alumina" od velikog uticaja za namirenje povjerilaca.

Đurđević, koji je u aprilu 2013. godine, kada je otvoren stečajni postupak u Fabrici glinice "Birač" imenovan za stečajnog upravnika, očekuje da se stečajni postupak 2020. godine okonča.

Kao najvažnije aktivnosti koje su obilježile stečajni postupak u Fabrici glinice "Birač" u toku prošle godine, Đurđević je izdvojio nastavak zaštite imovine stečajnog dužnika koja traje od otvaranja stečajnog postupka i djelatnost "Alumine", kao ćerke firme stečajnog dužnika, što je samo po sebi uspjeh.

Govoreći o trenutnom broju sudskih parnica koje se vode u vezi sa ovim stečajnim postupkom, Đurđević je rekao da je u toku ukupno pet parnica i jedno izvršenje.

"Od svih parnica najbitnija je ona koja se vodi po tužbi Ukio banke i trenutno se nalazi na rješavanju pred Ustavnim sudom BiH po apelaciji Ukio banke. Važno je napomenuti i izvršenje koje se vodi na stečajnoj masi stečajnog dužnika po prijedlogu doo 'Pavgord' iz Foče", pojasnio je Đurđević.

On je podsjetio da je Osnovni sud u Zvorniku donio rješenje o izvršenju na koje je stečajni dužnik uložio blagovremeno žalbu i trenutno se nalazi na rješavanju po žalbi u Okružnom sudu u Bijeljini i napomenuo da je nedavno Okružni privredni sud u Bijeljini donio mjeru obezbjeđenja, odnosno zabranu izvršenja na stečajnoj masi stečajnog dužnika.

Đurđević je naglasio da on, kao stečajni upravnik, ne može uticati na brže rješavanje sudskih sporova.

"Međutim, od otvaranja stečajnog postupka bio je veliki broj sudskih sporova, koji su se vodili kako pred sudovima u Litvaniji, tako i pred domaćim sudovima. Činjenica da se njihov broj sveo na pet aktivnih parnica i jedno izvršenje govori o tome da su sudovi prepoznali značaj ovog stečajnog postupka i dosta predmeta okončali", ocijenio je stečajni upravnik.

Na pitanje da, prema nekim analizama, stečajni postupci u BiH traju oko 3,3 godine i kakve su procjene koliko će dugo trajati stečajni postupak u preduzeću "Birač" a.d. u stečaju, Đurđević je rekao da stečajni postupak u ovom preduzeću traje nepunih sedam godina.

"S obzirom na to da se radi o međunarodnom stečajnom postupku, praćenom velikim brojem parnica pred domaćim i stranim sudovima, okončanje stečajnog postupka se nije do sada moglo ni očekivati. Međutim, ja kao stečajni upravnik očekujem da se ovaj stečajni postupak ipak 2020. godine okonča", ocijenio je Đurđević.

Govoreći o iskustvima iz ovog stečajnog postupka, Đurđević je rekao da ne nosi lijepa iskustva, izuzev činjenica da je "Alumina", kao zavisno privredno društvo stečajnog dužnika, nastavila sa radom, a što je bilo jako upitno 2013. godine kada je otvoren postupak. "Alumina" se razvila u uspješnu i prepoznatljivu firmu na svjetskom tržištu, te trenutno zapošljava oko 1.600 radnika, što, kaže, dijelom smatra i svojim ličnim uspjehom.

"Ostala iskustva se svode na bespoštednu borbu da se zaštiti imovina fabrike, zakonito provede stečajni postupak i povjerioci namire u što većem iznosu. Sva ova moja nastojanja pratili su pritisci i ponekad i medijska hajka i orkestrirani napadi onih kojima nije u interesu jak 'Birač' i jaka 'Alumina'", rekao je Đurđević.

On je istakao da nakon šest godina stečajnog postupka može da bude zadovoljan što se stečajni postupak primiče kraju i da su ciljevi koje je zacrtao - zaštita imovine i što veće namirenje povjerilaca, sada već izvjesno ostvareni ili se mogu očekivati.

Đurđević je istakao da se interesovanje javnosti za sudske procese koji prate ovu fabriku ne smanjuje od početka stečajnog postupka.

"Ovo je vjerovatno stečajni postupak kojim se javnost najviše bavila od kako se provode stečajni postupci u Republici Srpskoj", rekao je Đurđević i istakao da je u proteklom vremenu stečajni postupak bio potpuno transparentan, da se odvijao po Zakonu o stečaju, a sve u cilju da se zaštite interesi povjerilaca i obezbijedi rad "Alumine".

Podsjetivši da su otvoreni stečajni postupci u zavisnim preduzećima "Energolinija", "Mehanika" i "Alusil", Đurđević je rekao da otvaranje stečajnih postupaka u tim preduzećima nema velikog uticaja na stečajni postupak u matičnom preduzeću, osim što imovina u tim preduzeća čini tehnološku cjelinu, zajedno sa imovinom matičnog preduzeća i njegovih zavisnih privrednih društava.

Ističući da "Alumina" u proteklom vremenu pozitivno posluje, Đurđević je rekao da je uspješno poslovanje i razvijanje kompanije od velikog uticaja za namirenje povjerilaca, s obzirom na to da udjeli u "Alumini" čine stečajnu masu stečajnog dužnika i da od vrijednosti tih udjela zavisi i stečajna masa stečajnog dužnika, iz čega se povjerioci namiruju.

On je naglasio da je na dan otvaranja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice "Birač" u stečaju, procijenjena vrijednost stečajne mase iznosila oko 60 miliona KM, ali da sada iznosi mnogo više, obzirom na poslovanje i razvoj zavisnog privrednog društva "Alumina".

"Novoizgrađeni proizvodni objekti, prije svega, uvećavaju vrijednost imovine fabrike, ali i tržišna pozicija 'Alumine', zahvaljujujući novim proizvodima i disperziji proizvodnog programa, doprinijela je većoj vrijednosti fabrike. Procjena stečajne mase će se vršiti ponovo kada se stvore uslovi za okončanje stečajnog postupka", rekao je Đurđević.

Đurđević smatra da je u proteklom vremenu najveći uspjeh "Alumine" što je, i pored otežanih uslova u kojima je poslovala, nastavila da razvija proizvodni program sa kojim je postala prepoznatljiva ne samo na tržištu EU, već i šire.

Stečajni upravnik je dodao da kompanija "Alumina" ima prostora za još bolji rad, što će se pokazati posle okončanja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice "Birač" a.d. u stečaju.

Đurđević je rekao da sa aktuelnim menadžmentom "Alumine" ima korektnu saradnju i dodao da samo od takvog odnosa zavisi uspjeh poslovanja i ostvarenje ciljeva stečajnog postupka.

"Kao stečajni upravnik imam obavezu da nadzirem rad, odnosno poslovanje zavisnog privrednog društva. Od menadžmenta i Uprave 'Alumine', imam informaciju da će poslovanje ovog privrednog društva 2019. biti uspješnije u odnosu na protekle godine, kada je takođe pozitivno poslovalo, što je veoma bitno za zaposlene, regiju, Republiku Srpsku, ali i povjerioce `Birča` u stečaju", rekao je Đurđević.

Đurđević je poručio radnicima da nastave sa nesebičnim zalaganjem za opstanak i razvoj fabrike, koja je sada u puno boljoj situaciji nego kada je otvoren stečajni postupak, te da ima prostora da napreduje i raste.

"Povjeriocima poručujem da još malo budu strpljivi, jer je i njihova pozicija sada mnogo bolja u odnosu na trenutak otvaranja stečajnog postupka", istakao je Đurđević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije