Imovina "Hidrogradnje" na meti inostranih kupca

09.10.2020. 10:46 / Izvor: Nezavisne novine
Imovina 'Hidrogradnje' na meti inostranih kupca

Ured za reviziju FBiH nedavno je negativno ocijenio finansijsko poslovanje ovog preduzeća za prošlu godinu.

Tri kupca zainteresovana su za imovinu sarajevske "Hidrogradnje".

Potvrdio je ovo za "Nezavisne" Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća, čiji je dvotrećinski vlasnik Vlada Federacije BiH.

Ovih dana ponovo je upućen javni poziv za prodaju imovine "Hidrogradnje". Raniji pokušaji prodaje bili su bezuspješni, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

"Ovo je zadnja prodaja do sljedeće sjednice Skupštine povjerilaca. Ovaj put dato je kupcu malo više prostora da može komunicirati i donositi odluke", kazao je Fazlagić, koji se nada da će prodaja biti uspješna.

U to ipak, kako ističe, ne može biti siguran dok ne vidi novac.

"Uglavnom su to kupci koji znaju 'Hidrogradnju'. Jedno pismo namjere stiglo je od grupe Libijaca koji su formirali kompanije u zapadnoj Evropi prije desetak ili 20 godina. Oni dobro znaju 'Hidrogradnju'. Pojavljuje se i jedna turska firma, koja ovo preduzeće takođe poznaje iz ranijih kooperantskih odnosa 'Hidrogradnje', a u igri je i 'Link Group' iz Australije, koja je i ranije bila tu", rekao je Fazlagić.

Cijena po kojoj je oglašena prodaja nakon prvobitne od 96,1 miliona, ovaj put je 87 miliona KM. Fazlagić dodaje da Odbor povjerilaca usvaja odluku o cijeni imovine i da je smanjena za 10 posto kako bi dobili kupca. Čini mu se, kako kaže, da je to imalo efekta te su dobili ta tri pisma namjere.

"To je povisoka cijena za svakog, a posebno u doba pandemije virusa korona. Odbor povjerioca snizio je ovu cijenu vodeći računa o tome da ne možemo održati sjednicu Skupštine povjerilaca zbog pandemije, a da ni kupci ne mogu prići, a niko vam neće dati toliki novac dok ne izvrše provjeru izgleda. Nekako smo pronašli način da pošaljemo dokumentaciju", kazao je Fazlagić.

Kako bi pokušali da pronađu kupca za imovinu nekadašnjeg giganta, oglas o prodaji su, kako kaže stečajni upravnik, poslali "na nekih 3.000 adresa, plus što je objavljen ovdje".

"Pokušali smo kupce animirati preko naših diplomatskih predstavništava, agencija za promet nekretnina i Državne agencije za promociju investicija. Takođe, pravio sam analizu o tome šta se, po mom viđenju, može uraditi u smislu adaptacije poslovnih prostora i stanova, šta se može izvlačiti iz kamenoloma i šta iz libijskih ugovora u budućnosti", kazao je Fazlagić.

Inače, na prodaju je ponuđena sva imovina, osim dijela imovine u vrijednosti od oko tri miliona KM, koji je spornog statusa. Među njima su posjed u Mostaru, poslovni prostori i garaže u objektu "Alfa" u Sarajevu, hotel "Čavljak" i dvadesetak dunuma zemlje u Vitkovcu, jer je dio te zemlje uzurpiran ranije zbog gradnje kuća.

Fazlagić ističe da je Vlada FBiH odvojila 2,4 miliona da 115 radnika "Hidrogradnje" ode u penziju.

"Radnici 'Hidrogradnje' su napaćeni, nekoliko godina nemaju primanja, duguje im se mnogo, dovedeni su u vrlo težak položaj", rekao je on i pojasnio da bi prodajom riješili minimalne penzije za radnike koji su stekli pravo na penzionisanje i da se svim ljudima uplati staž, a među njima i onima koji su ranije penzionisani, kako bi imali veću penziju.

"To nam je jedna velika obaveza. Čini mi se da su se Vlada FBiH i resorno ministarstvo pozitivno izrazili i da su urgirali u Poreznoj upravi FBiH, pošto po Zakonu o stečajnom postupku ja ne mogu praviti izuzetke u namirenju platnih razreda, da im se kaže da sam to priznao i da ću im platiti taj dio, a da oni sad puste ljude u penziju", kazao je Fazlagić.

Meho Šabanović, predstavnik Sindikata radnika "Hidrogradnje" potvrdio je "Nezavisnim" da je informisan da je ponovo oglašena prodaja imovine "Hidrogradnje", ali o tome, kako kaže, ne zna mnogo detalja.

Ipak, upoznat je sa činjenicom da je Vlada FBiH izdvojila nešto više od dva miliona KM za penzionisanje 115 radnika ovog preduzeća.

Ured za reviziju FBiH nedavno je negativno ocijenio finansijsko poslovanje ovog preduzeća za prošlu godinu.

U svom izvještaju revizori su konstatovali da ističe rok od devet mjeseci kada je u pitanju stečajni postupak.

U zapisniku Općinskog suda u Sarajevu od 16. septembra 2019. godine navedeno je, ukoliko se u zadanom roku od devet mjeseci ne pronađe kupac, da se zakaže sjednica Skupštine povjerilaca koja bi trebalo da odluči o daljem toku ovog stečajnog postupka.

"Budući da rok ističe u ovoj godini, postoji realna sumnja u realizaciju stečajnog plana u propisanom roku te da to može uticati na vrijednost imovine", ističe se u revizorskom izvještaju.

Inače, ranije su raspisane četiri licitacije za prodaju imovine posrnulog građevinskog diva, a ni na jednoj nije bilo zainteresovanih ponuđača te su prodaje proglašene neuspješnim.

Ova firma, inače, u vrijeme bivše Jugoslavije gradila je velike infrastrukturne objekte, auto-puteve i mostove, i poslovala u mnogim zemljama u Evropi, Aziji i Africi.

"Hidrogradnja" je prije rata zapošljavala 5.000 radnika i godišnje zarađivala 300 miliona dolara, od čega gotovo 200 miliona u inostranstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije