Swisslion

Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Otvoren stečaj prehrambene industrije Swisslion Trebinje

Okružni privredni sud u Trebinju otvorio je stečaj u preduzeću "Swisslion" - Prehrambena industrija Trebinje.

09.11.2021. 08:55 / Izvor: Nezavisne novine

Okružni privredni sud u Trebinju otvorio je stečaj u preduzeću "Swisslion" - Prehrambena industrija Trebinje, a stečaj su tražile povezane firme u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića.

Naime, pokretanje stečaja u Prehrambenoj industriji tražila je "Swisslion Industrija alata" Trebinje, koja je u većinskom vlasništvu Rodoljuba Draškovića, a njen zahtjev su u svojstvu umješača podržale i druge Draškovićeve kompanije.

U obrazloženju rješenja navedeno je da predlagač i umješači ostaju kod prijedloga za stečaj, navodeći kolika potraživanja imaju od Prehrambene industrije.

Navedeno je da najveći iznos potraživanja ima kompanija "RDT Swisslion" Trebinje, i to nešto manje od 11 miliona KM. Kompanija "Takovo" Gornji Milanovac potražuje 3,5 miliona KM, "Swisslion" - Prehrambena industrija Beograd 1,6 miliona KM, a Prehrambena industrija Skoplje 970.507 KM.

Nešto manja potraživanja imaju i "Swisslion industrija alata" Trebinje u iznosu od  401.758 KM i "Grad sunca" Trebinje 66.859 KM.

"Ova potraživanja se nisu uspjela naplatiti redovnim putem, a duže od 60 dana. Stečajni dužnik, zastupan po direktoru, izjasnio se da se ne protivi otvaranju stečaja", navedeno je u obrazloženju rješenja.

Za stečajnog upravnika imenovan je Borko Šubeta, koji je u izvještaju naveo da je preduzeće platežno nesposobno, da imovina može da pokrije troškove stečaja, te da dužnik nije u mogućnosti da dalje nastavi poslovanje, zbog čega je predložio stečaj.

Šubeta je za "Nezavisne novine" rekao da je je sud rješenje o otvaranju stečaja donio 4. novembra. "Ispitno ročište je zakazano za 27. decembar, kada će se znati kolika su tačno potraživanja",  kazao je Šubeta.

Dodao je da će se sjednica Skupštine povjerilaca, na kojoj će se na osnovu njegovog  izvještaja odlučivati o daljem toku stečajnog postupka, održati nakon ispitnog ročišta. U obrazloženju suda navedeno je da je 20. septembra donio rješenje gdje je pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u "Swisslion" - Prehrambenoj industriji.

"Na ročištu radi ispitivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka, održanog 3. novembra, pristupila su pozvana lica, i to predlagač, pridruženi predlagači, odnosno umješači, dužnik i stečajni upravnik", navedeno je u obrazloženju.

PODIJELI:

TAGOVI:

#stečaj

#Swisslion Trebinje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije