U stečaju duže od deceniju

Imovina trebinjskog "Neimarstva" treći put na prodaji: Početna cijena oko 6 mil. KM

04.04.2024. 14:04 / Izvor: Glas Srpske
neimarstvo

Do sada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Imovina nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Neimarstvo" iz Trebinja, koje je u stečaju duže od deceniju, ponuđena je na prodaju treći put po cijeni od 6,012 miliona maraka, jer su prethodna dva pokušaja propala budući da nije bilo zainteresovanih.

Na dobošu će se 29. aprila, za kada je zakazana prodaja u prostorijama Okružnog privrednog suda u Trebinju, naći građevinski objekti čija je cijena 1,83 miliona KM.

Riječ je o starom dijelu upravne zgrade sa prizemljem i prvim spratom ukupne površine od 525 kvadratnih metara te novi dio objekta, iste spratnosti veličine 1.077 kvadrata.

Na prodaju je i više zemljišnih parcela čija je početna licitaciona cijena  4,17 miliona KM.

U oglasu je istaknuto da se navedeni građevinski objekti i parcele prodaju u paketu, a pravo nadmetanja imaju sva pravna i fizička lica koja do 19. aprila dostave ponude i uplate depozit od 50.000 KM.

Stečajni upravnik trebinjskog preduzeća "Neimarstvo" Slavko Ilić kaže za "Glas Srpske" da uopšte ne zna šta da očekuje.

"U pitanju je treća licitacija, na prethodne dvije se niko nije javio. Uprkos tome što je zemljište na vrlo atraktivnoj lokaciji, gdje su prema regulacionom planu predviđene stambene zgrade, zainteresovanih kupaca izgleda da nema. Vidjet ćemo šta će biti ovaj put, ali ne očekujem previše. Vjerujem da bi uspjeli prodati imovinu kada bi cijena pala na pet miliona maraka, ali Odbor povjerilaca ne dozvoljava. Oni su ti koji donose odluke, moje je da poštujem", naveo je Ilić.

On je istakao da bi svima trebalo da bude cilj okončanje stečajnog postupka s obzirom da predugo traje, troškovi se gomilaju, a imovina propada.

"Osnovni problem jesu neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Privatizacija je učinila svoje i tek sad je u toku rješavanje sudskih sporova, njih oko četiri, za koje ne znam kada će se okončati. Postoji mogućnost i da zbog toga nema zainteresovanih kupaca", smatra Ilić, dodajući da je stečaj u preduzeću pokrenut 2013, a da je on preuzeo rukovođenje postupkom krajem 2021. godine.

Ilić je naveo da je ostalo da se isplate potraživanja povjerilaca iz opšteg isplatnog reda koja iznose oko 13 miliona KM.

"Isplaćeni su potražioci iz višeg isplatnog reda, među kojima je bilo i oko 150 radnika, kao i dio razlučnih povjerilaca", naveo je on.

"Neimarstvo" je privatizovano 2003. godine. Pobune radnika trajale su nekoliko godina prije otvaranja stečaja, budući da im je posljednja plata isplaćena u avgustu 2008. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti