U stečaju 14 firmi istočne Hercegovine

23.05.2013. 09:50 / Izvor: Nezavisne novine
U stečaju 14 firmi istočne Hercegovine

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju su u prva četiri mjeseca ove godine pokrenuta 23 postupka likvidacije ili odlaska u stečaj istočnohercegovačkih preduzeća.

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju su u prva četiri mjeseca ove godine pokrenuta 23 postupka likvidacije ili odlaska u stečaj istočnohercegovačkih preduzeća. Smajil Begović, predsjednik ove pravosudne institucije, kaže da je od ovog broja do likvidacije došlo već devet firmi, dok je za 14 pokrenut stečajni postupak.

"Stečaj je pokrenut u osam malih preduzeća, tri javna preduzeća, te akcionarskim društvima 'Neimarstvo' i Herceg televizija, čiji je 'Neimarstvo' osnivač, kao i  fočansko 'Vučevo', gdje je bez posla ostao veliki broj radnika, dok je u osam malih privatnih preduzeća bilo pedesetak radnika", kaže Begović.

On dodaje da ovaj broj preduzeća koja nestaju, barem u onom obliku u kojem su dosad postojala, nije veliki, ali da se s tim u vezi mora imati u vidu i činjenica da je u pitanju mala regija. Dragan Simović, predsjednik Sindikalne organizacije regije Trebinje, kaže da se rad na crno i neuplaćivanje doprinosa nastoji suzbiti i da radnici mnogo očekuju od inicijative i nacrta zakona da se ubuduće ovo tretira kao krivično djelo.

"To se, naravno, odnosi i na neuplaćivanje plata i otpuštanje trudnica, u slučaju kada je radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme, gdje mogu da kažem da nemamo kršenja zakona kada su u pitanju trudnice, ali imamo brojne pritužbe kada su u pitanju druga kršenja radničkih prava po svim drugim osnovama", kaže Simović.

U trebinjskoj filijali Zavoda za zapošljavanje RS, koja pokriva osam hercegovačkih opština, za godinu dana je broj nezaposlenih porastao za oko 150, pa je trenutno registrovano 16.825 nezaposlenih, dok u samom Trebinju posao preko ove institucije čeka 4.780 radno sposobnih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije