Još nije otvoren stečaj u Neimarstvu

09.05.2013. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Još nije otvoren stečaj u Neimarstvu

Ročište u Okružnom privrednom sudu u Trebinju, na kome je trebao biti otvoren stečajni postupak u građevinskom preduzeću "Neimarstvo" iz ovog grada, odgođeno je za 13. juni.

 

Ročište u Okružnom privrednom sudu u Trebinju, na kome je trebao biti otvoren stečajni postupak u građevinskom preduzeću "Neimarstvo" iz ovog grada, odgođeno je za 13. juni jer je privremeni stečajni upravnik Radomir Jokić zatražio dodatno vrijeme za utvrđivanje uslova stečajnog postupka. Jokić je sudu dostavio zahtjev za odgađanje jer je, kako kaže, u pitanju složen postupak za utvrđivanje uslova.

"Radi se o preduzeću koje ima mnogo više problema od drugih preduzeća, sa dosta složenojom situacijom, tako da mi je potrebno dodatno vrijeme kako bi se upoznao sa cjelokupnom situacijom i stekao uvid u stečajnu masu", rekao je Jokić.

On nije mogao precizirati kolika je stečajna masa preduzeća, niti kolika su dugovanja ove firme, sa sa tim podacima nije želio licitirati ni direktor "Neimarstva" Radomir Traparić koji kaže da će stečajni upravnik steći najbolji uvid u to.

"U ovom trenutku mislim da nema drugog rješenja osim stečaja, jer je svako odugovlačenje samo otežavalo situaciju, naročito od trenutka kada su propali naši ugovoreni poslovi sa Libijom, a zatim su stali i poslovi na kompleksu Agrokop", kaže Traparić.

On dodaje da je "Neimarstvo" i prije privatizacije bilo u velikim finansijskim problemima koje je novo rukovodstvo najprije uspješno rješavalo, ali su se kasnije počeli nagomilavati drugi problemi, koje su pospješili i recesija i kriza. Bivši radnici, međutim, tvrde da je preduzeće moglo opstati, ali da su probleme firme morali rješavati u okviru šire društvene zajednice koja je, kako kažu, mogla učiniti više da se firma spasi. Oni od stečaja očekuju namirenje barem dijela dugovanja koja potražuju od firme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije