Prodaje se "Privredna zgrada" u Zenici

05.05.2022. 09:31 / Izvor: Akta.ba
privredna zgrada

Na osnovu odluke Skupštine i Odbora povjerilaca stečajnog dužnika Željezara"Zenica" d.o.o. Zenica stečajni upravnik je objavio oglas o prodaji Privredne zgrade "Hala 9" usmenim javnim nadmetanjem, saznaje Akta.ba.

Na osnovu odluke Skupštine i Odbora povjerilaca stečajnog dužnika Željezara"Zenica" d.o.o. Zenica stečajni upravnik je objavio oglas o prodaji Privredne zgrade "Hala 9" usmenim javnim nadmetanjem, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 599.870.00 KM, a što je i početna cijena u javnom nadmetanju za kupovinu predmetne nekretnine po principu "viđeno-kupljeno".

"U usmenom javnom nadmetanju po ovom Oglasu svako podizanje cijene ne može biti ispod 5.000,00 KM", navedeno je u oglasu. 

Prodaja će uspjeti ako se pojavi samo jedan kupac koji ispunjava uslove ovog Oglasa.

Da podsjetimo, preduzeće "Željezara" Zenica, nad kojim je 2018. godine proglašen stečajni postupak, obnovilo je proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, čime žele pokazati da stečaj ne mora značiti i kraj preduzeća.


Kako je istakao Avdija Halilović, predsjednik Sindikata tog preduzeća, u momentu proglašenja stečaja i borbe da se prema radnicima izmire obaveze, od stečajnog upravnika Mirze Jarića i Odbora povjerilaca tražili su da se "Željezara" Zenica ne zatvori i ne "umrtvi", nego da se nešto pokrene, da se nešto pokuša kako bi sa biroa vratili radnike.

"Oni su se složili s našim prijedlogom. Prošlo je malo više vremena nego što je trebalo. Trebali smo i prije, ali, eto, sada su se stekli uslovi da Kovana galanterija počne sa probnim poslom. Da vidimo kako ćemo proći na tržištu s našim proizvodima. Uposleno je četiri-pet naših radnika, koji su i ranije radili u Kovanoj galanteriji", napominje Halilović.

Naglašeno je da preduzeće ima više od 120 miliona vrijednu imovinu, a da su državi dužni oko 35 miliona KM.

"Imovina se prodaje sporo. Prodajemo nešto stanova, poslovnih objekata...ali nije to to", rekao je Halilović. 

Preduzeće trenutno zapošljava oko 70 radnika, koji su, uglavnom, do sada bili angažirani samo na poslovima čuvarske službe, a plaće su im osiguravane iz sredstava koja prikupljaju iznajmljivanjem poslovnih prostora i hala.


E.S. 



 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije