Kompanija u stečaju prodaje postrojenja i opremu za rudarenja kriptovalute Bitcoin

02.06.2022. 10:11 / Izvor: Akta.ba
bitcoin

Kompanija "ASTRALIS COMPUTING" d.o.o. u stečaju je objavila JAVNO NADMETANJE za prodaju pokretne imovine u vlasništvu stečajnog dužnika.

Kompanija "ASTRALIS COMPUTING" d.o.o. u stečaju je objavila JAVNO NADMETANJE za prodaju pokretne imovine u vlasništvu stečajnog dužnika "ASTRALIS COMPUTING" d.o.o. u stečaju.

Predmet prodaje je Postrojene i oprema za obradu podataka-SERVER, za potrebe RUDARENJA KRIPTOVALUTE BITCOIN-a, (Data procesing systems A821 i A841, Controller, Power supply unit, RFB-Cisco WS C3750G-34TS S1U, RFB-Cisco WS 2950SX-24, Dell EMC PowerEdgeR730 Chassis 8*3 5“ ES-262, Kingston 16GB DDR4 2133Mhz Reg EEC module, Cisco ASA5508-K9 i ostalo.).

Usluge "rudarenja" jeste usluga evidentiranja transakcija korištenjem blockchain tehnologije (putem složenih matematičkih operacija) na velikom broju računara, gdje se svi uključeni akteri u procesu kompenziraju za ustupanje svojih računarskih resursa. Za pružene usluge se ostvaruju Bitcoini.

Kako je u oglasu navedeno server se sastoji od 2.106 memorijskih računara-bitcoin minera, sa ostalom pripadajućom opremom potrebnom za potpunu funkciju servera.

Ukupna prodajna cijena predmeta prodaje iznosi 1.283.527,84 KM.

Prodaja se vrši po načelu "viđeno-kupljeno" i naknadne reklamacije se neće uvažavati.

Podsjetimo, društvo Astralis Computing zapalo je u teškoće te su pokrenute mjere prinudnog izvršenja, a sredinom 2020. godine otvoren je i stečajni postupak. 

Dugo vremena je vladao veoma mali interes za Bitcoin, sve do 2012. godine, kada je broj transakcija počeo eksponencijalno da raste. Početkom 2013. godine, tržišna kapitalizacija Bitcoina zauzela je uzlaznu putanju.

S obzirom na to da proces obračuna/evidentiranja odnosno rudarenja zahtjeva značajne resurse računara, to povećava korištenje električne energije pa se često postavlja pitanje da li je ovo isplativ biznis. Izgleda da za Astralis Computing nije bio.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije