Vlada RS prodala Pavgordu 42,3 miliona KM potraživanja od FG Birač

29.07.2022. 08:38 / Izvor: Akta.ba
birač

Vlada Republike Srpske je jučer, 28. jula, prihvatila samoincijativnu ponudu kompanije Pavgord kao najcjelishodniju za otkup potraživanja republičkih institucija u stečajnom postupku nad imovinom zvorničkog Birča, iz razloga što se ponudom u visini od 42.378.785 КM u cjelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija.

Vlada Republike Srpske je jučer, 28. jula, prihvatila samoincijativnu ponudu kompanije Pavgord kao najcjelishodniju za otkup potraživanja republičkih institucija u stečajnom postupku nad imovinom zvorničkog Birča, iz razloga što se ponudom u visini od 42.378.785 КM u cjelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija, saopšteno je iz Vlade RS.

Prema Informaciji Ministarstva finansija, zaprimljeno je sedam samoincijativnih ponuda za otkup potraživanja, s tim da je Pavgord jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju.

Prema Informaciji, ovim će biti omogućeno izmirivanje potraživanja prema sljedećim institucijama i preduzećima: Ministarstvu finansija (11 miliona КM), Poreskoj upravi (12 miliona КM), Fondu PIO (6 miliona КM), Fondu zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona КM), Vodama Srpske (885.000 КM), te Elektro Bijeljini (5,7 miliona КM).

Time će, između ostalog, u potpunosti biti izmirene sve obaveze Birča prema republičkim institucijama i preduzećima, uključujući i povezivanje penzionog staža za zaposlene u Birču (za period dok nisu usplaćivani doprinosi).

Prilikom donošenja odluke o prihvatanju ponude o otkupu potraživanja, Vlada Republike Srpske rukovodila se, između ostalog, i time što se ovim u cjelosti izmiruju sve obaveze Birča prema republičkim institucijama i preduzećima, dok je, s druge strane, prosjek naplate ovih potraživanja u stečajnim postupcima u Republici Srpskoj oko 7%, navodi se u vladinom saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije