Otišla u stečaj prije četiri godine

Beograđani žele da ožive paljansko preduzeće

03.06.2023. 10:19 / Izvor: Glas Srpske
stečaj

Pogoni Fabrike motora specijalne namjene, koja je otišla u stečaj prije četiri godine zbog višemilionskog duga, mogli bi ponovo početi sa radom.

Pogoni Fabrike motora specijalne namjene, koja je otišla u stečaj prije četiri godine zbog višemilionskog duga, mogli bi ponovo početi sa radom zahvaljujući partneru iz Srbije koji želi da reorganizuje ovo nekadašnje paljansko vojno preduzeće.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS ističu za “Glas” da je, shodno odredbama Zakona o stečaju RS-a, privredno društvo “OPTOEL ROBOTICS” iz Beograda iskazalo namjeru za reorganizaciju Fabrike motora specijalne namjene te dostavilo analizu.

"Planom reorganizacije izvršila bi se isplata duga radnicima, djelimična isplata povjerilaca i bivših zaposlenih. Planirane investicije bi se odnosile na saniranje objekta i dovođenje u funkcionalno stanje, popravku, remont i modernizaciju postojeće perspektivne opreme i uvođenje sistema standardizacije, kao i nabavku nove opreme za mašinsku obradu, te opreme za osvajanje remonta tenkovskih mjenjača", rekli su u resornom ministarstvu.

Dodaju da bi pokretanjem proizvodnje novih motora i remonta bio angažovan i određeni broj radnika.

"S ciljem ponovnog pokretanja proizvodnje i zaposlenosti, te zbog činjenice da se radi o društvu iz oblasti namjenske industrije, Vlada RS podržava sprovođenje postupka reorganizacije. Do sada su zabilježena pozitivna iskustva u sprovođenju sličnog postupka, odnosno reorganizacije u stečaju", istakli su u Ministarstvu privrede. 

Načelnik Pala Boško Jugović kaže za “Glas” da bi oživljavanje Fabrike motora specijalne namjene za opštinu bilo od velikog značaja jer bi značilo prosperitet lokalnoj zajednici, stanovništvu, ali i šire.

"Radi se o fabrici koja je zapošljavala oko 100 radnika, vršila remont tenkovskih motora vojske bivše Jugoslavije, to je preduzeće koje se ne može posmatrati samo lokalno već u mnogo širem kontekstu", rekao je Jugović.

On je dodao da je za oživljavanje procesa proizvodnje ključno vrijeme.

"Veoma je važno da se ta reorganizacija desi što prije, dok još ima kadra koji je nekada radio u tom preduzeću i poznaje te tehnologije budući da je riječ o specifičnim mašinama, ispitnim stanicama za motore na kojima je rad komplikovan", kazao je Jugović.

Stečajni postupak nad privrednim društvom Fabrika motora specijalne namjene otvoren je u februaru 2019. godine, a prije otvaranja stečaja društvo je bilo od strateškog značaja za RS, sa većinskim državnim kapitalom i isključivom djelatnošću u oblasti namjenske, vojne industrije, odnosno proizvodni program se odnosio na remont tenkovskih motora. Međutim, zbog limitiranosti tržišta u prethodnoj deceniji došlo je do niza poteškoća u poslovanju. Problemi su nastali kako u proizvodnji rezervnih dijelova, tako i u poslovanju sa kooperantima.

Fabrika je u januaru 2018. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto veća od milion KM. Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće, što se nije desilo, te je zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi RS, koji su premašili osam miliona maraka, preduzeće otišlo u stečaj.

Prodaja imovine

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS istakli su da su u stečajnom postupku do sada bila objavljena dva javna poziva za prodaju imovine kao tehnološke cjeline.

"Oni su bili neuspješni, a zasigurno je na to imala uticaj i činjenica da je u pitanju društvo koje ima vrlo specifičnu djelatnost", naveli su u ministarstvu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije