Prkose stečaju

U Zrak vraćeno 30 radnika, zapošljavaju i 20 pripravnika, Austrijanci zadovoljni

21.08.2023. 11:52 / Izvor: Faktor
zrak

Nakon agonije, kroz koju su proteklih mjeseci prošli, jedan dio radnika firme Zrak vraćen je na posao, a i ostali bi u narednom periodu mogli za mašine.

Nakon agonije, kroz koju su proteklih mjeseci prošli, jedan dio radnika firme Zrak vraćen je na posao, a i ostali bi u narednom periodu mogli za mašine.

Tako kaže Mesud Bogilović, stečajni upravnik, navodeći kako je prvobitno morao otpustiti 49 radnika, ali da je njih 30 do sada vraćeno na posao.

"Zbog silnih opstrukcija, radničkog neposluha kojem smo svjedočili proteklih mjeseci, bila je stala proizvodnja za oko 50 nišanskih sprava, posao koji je bio dogovoren za austrijsku firmu. Ja sam se u svom izvještaju opredijelio za nastavak proizvodnje nakon čega slijedi plan reorganizacije. Više od dva mjeseca otvarao sam žiro račun i čim sam to uspio, počeo sam vraćati radnike na posao", govori Bogilović.

U proteklom periodu izradili su nišanske sprave za minobacače te se očekuje njihova isporuka u Austriju, nakon što se dobiju potrebne dozvole za izvoz.

"Došla je kontrola iz Beča, provjerila proizvode i zadovoljni su. Procedura je oko dozvole za izvoz nišanskih sprava koja će trajati 40-ak dana. Čekamo da nedležne instance daju saglasnost. Dok se to ne desi, radi se još 80 nišanskih sprava jer u ugovoru koji je potpisan sa autrijskom firmom stoji 130 komada nišanskih sprava. Važno je da se radi, a i plaće su isplaćene", navodi Bogilović.

Ugovor sa Austrijancima nije jedini. Bogilović otkriva kako su na pomolu veliki ugovori.

"Dolazili su predstavnici bugarske firme i ponudili su veliki ugovor. U fazi smo njegove realizacije pa ne bih u ovom trenutku sve do kraja otkrivao".

Ako se posao proširi, Bogilović ističe kako će Zrak imati problema sa kadrovima.

"Radi se o specifičnom zanatu, elektronika, optika, precizna mehanika, morat će se radna snaga podmlađivati. S tim u vezi dobili smo obećanje Nermina Nikšića, premijera Federacije BiH, i Vedrana Lakića, ministra energije, rudarstva i industrije, za zapošljavanje 20 pripravnika koji će ostati u firmi", dodaje Bogilović.

Firma Zrak u ovom trenutku duguje oko 41 milion KM. Na pitanje, ko će i kako dug vraćati, Bogilović ističe kako u ovakvim slučajevima postoji zakonom propisana procedura.

"Kako je otvoren stečaj, svi oni kojima je Zrak ostao dužan svoja potraživanja prijavljuju na sudu. U toku je ispitno ročište. Od 163 prijavljena povjerioca, obrađeno je 75 prijava", kazao je Bogilović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije