Prodat jedan lot

Prodaja imovine nekadašnjeg giganta Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica

17.11.2023. 11:19 / Izvor: BHRT
Konjuh

U 34. pokušaju javne prodaje imovine Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica prodat je tek jedan od 12 ponuđenih lotova ove fabrike.

U današnjem, 34. pokušaju javne prodaje imovine Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica, koja je već sedam godina u stečajnom postupku, prodat je tek jedan od 12 ponuđenih lotova ove fabrike. Procijenjena vrijednost imovine Konjuha, koja je podijeljena na 12 parcela, iznosi 32 miliona KM, a dug Konjuha se procjenjuje na više od 53 miliona KM.

U ovom proizvodnom pogonu Fabrike namještaja Konjuh prije petnaestak godina radilo je oko 200 radnika, koji su proizvodili visoko kvalitetan namještaj za kupce na mnogim svjetskim tržištima.Trenutno u pogonu radi dvadesetak radnika koji proizvode stolove i stolice po ugovorenom poslu za njemačkog kupca. Većini je do penzije ostalo tek nekoliko mjeseci.

"Pa nema još puno, možda jedan mjesec i po, ovo do Nove godine pa, da nam je Bog na pomoći.“, kazao je Rifat Siočić, radnik d.d. Konjuh Živinice

"Mnogi iz vlasti koji su obećavali, od Kantona, od Federacije,ne znam gdje nismo bili, i sjećam se kad smo išli i za Orašje pješke, i u Sarajevo pješke, nema šta nismo radili, svi obećavaju. Znači, čim mi okrenemo leđa oni završe s nama, tako da, evo vidite ovo sad. Ovo je žalosno stvarno, ja kažem teško je pričati, čovjeka boli kad vidi ove mašine koje mogu još da rade, nemamo posla, žalosno je to", ističe Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata d.d. Konjuh Živinice.

Za 34. javnu prodaju imovine Konujuha nije bilo interesa niti uplate depozita. U dijelu prodaje putem zatvorenih ponuda data je jedna ponuda za lot 4. i ova imovina je prodata za 495 000 KM. Riječ je o jednom magacinskom prostoru, a ostala imovina Konjuha bi sigurno bila interesantnija investitorima da je gradska administracija završila postupak parcelizacije u okviru donesenog urbanističkog plana.

"Grad Živinice izradila je urbanistički plan koji je u postupku cijepanja parcela, gdje smo mi dostavili zahtjev za cijepanje parcela u skladu sa urbanističkim planom. Do danas nije još riješeno, pa kad bude riješeno očekujemo da će tad biti vjerovatno više zainteresovanih", smatra Ibro Šabanović odvjetnik u d.d. Konjuh Živinice.

U stečajnom postupku prodato je do sada oko dva hektara zemljišta, a Konjuh posjeduje još oko 15 hektara zemljišta koje se nalazi u urbanoj zoni Živinica i sigurno je vrlo atraktivno za građevinske kompanije. Radnici u ukupnom dugu Fabrike od 53 miliona KM potražuju oko 10 miliona KM, a u sindikatu kao pozitivno ističu činjenicu da je 140 radnika uspjelo otići u penziju uvezivanjem radnog staža kroz uplate iz federalnog budžeta i iz stečajnog fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije