Uskoro prodaja živiničkog Konjuha?!

Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Uskoro prodaja živiničkog Konjuha?!

Kroz federalni program za uvezivanje staža radnicima trebala bi biti penzionisana i 23 radnika Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica.

07.08.2018. 09:02 / Izvor: Oslobođenje

Kroz federalni program za uvezivanje staža radnicima trebala bi biti penzionisana i 23 radnika Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica. Većina ovih radnika uslove za penzionisanje je stekla prije nekoliko godina, ali kao i veliki broj drugih penziju nikada nisu dobili, jer im firma nije uplaćivala doprinose.

Ukoliko prođu na konkursu za učešće u ovom programu, iz budžeta FBiH će za radnike Konjuha (za PIO) biti izdvojeno oko 150 hiljada KM. Ostatak novca potrebnog za uvezivanje ostalih doprinosa će namiriti sama firma iz stečajne mase.

Upravo zbog ovoga je veoma bitno, smatraju radnici, da se Konjuh proda, ali po povoljnijim uslovima. Podsjećamo, Konjuh je procijenjen na 52 miliona KM, ali, iako je bilo nekoliko zainteresovanih kupaca za odvojene cjeline fabrike, niko nije dao ni približnu ponudu.

"Nama Općina dosad nije dozvolila da iscijepamo imovinu, odnosno da odvojeno prodamo zemljište i fabriku. Zato je i nismo uspjeli prodati dosad. Imali smo dva zainteresovana kupca, jednog za zemljište, a drugog za fabriku, ali iz Općine su odbijali dozvoliti cijepanje imovine", kaže nam Ćazim Jašarević, potpredsjednik Sindikata Konjuha.

Cijena kvadrata zemljišta bi bila oko 250 maraka, tako da bi konačna cijena zemljišta na prodaju iznosila oko 16 miliona KM. Približnu sumu je već ponudio jedan kupac, dok je drugi ponudio oko 30 miliona KM za fabriku. Nakon što su dobili potvrdu od Federalnog geodetskog zavoda da se mora dozvoliti cijepanje parcela, radnici očekuju sastanak u Općini.

"Ovo je od presudnog značaja za radnike. Ako bi zemljište bilo prodato, svim radnicima bi bio uvezan staž, jer na tom zemljištu hipoteku ima Poreska uprava i sav novac bi otišao za te potrebe. Prodajom fabrike, radnici bi mogli namiriti sva potraživanja, a mnogi bi nastavili i raditi u fabrici, jer kupac želi zadržati proizvodnju. S ovim novcem i ovi naši penzioneri bi otišli u penziju", dodaje Jašarević.

Stečajni postupak u Konjuhu je pokrenut u septembru 2016. godine, s tim da je procijenjena vrijednost fabrike daleko veća od nagomilanih dugova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije