U Romanijskom božuru pokrenut stečaj

01.07.2013. 11:32 / Izvor: eKapija.ba
U Romanijskom božuru pokrenut stečaj

U Javnom komunalnom preduzeću Romanijski božur stanje je takvo da se može pokrenuti stečajni postupak, zaključeno je na prvom izvještajnom ročištu.

U Javnom komunalnom preduzeću Romanijski božur  stanje je takvo da se može pokrenuti stečajni postupak, zaključeno je na prvom izvještajnom ročištu, održanom 27. juna u Okružnom privrednom sudu Istočno Sarajevo. U proteklih mjesec dana, predstečajnog postupka  prikupljene su sve informacije, pa su prijedlog o uvođenju stečaja podržali i odbornici lokalnog parlamenta. Za stečajnog upravnika  imenovan je Dragomir Stjepanović iz Rogatice.

"To je bio jedini način da riješimo nagomilane probleme u ovom preduzeću, gdje su dugovanja dostigla nekoliko stotina hiljada maraka. Prinuđeni smo da uradimo jedan rez, da preduzeće izdravi. Stečajni upravnik će formirati tim koji će mu pomagati u postpku reorganizacije, tako da neće svi radnici otići na biro sa pokretanjem stečaja", kaže zamjenik  načelnika opštine Sokolac, Ljubomir Erić.

Prema njegovim riječima jedan broj radnika u Romanijskom božuru i Novoj toplani  ispunio je uslove za odlazak u penziju, ali im nisu redovno uplaćivane obaveze prema fondovima, pa je opština Sokolac odlučila takve slučajeve rješavati pojedinačno, u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima.

 U Novoj  toplani  stečaj je u toku i sam proces će biti ubrzan. Preduzeće nema stečajne mase, jer je njegova imovina u vlasništvu opštine. Dio opreme Nove toplane biće prenesano na novoformirano komunalno preduzeće.

Da lokalna zajednica ne bi ostala bez dva veoma bitna subjekta iz oblasti komunalnih usluga, dok traju postupci stečaja u Romanijskom božuru  i  Novoj toplani, na sjednici Skupštine opštine donesena je odluka o formiranju novog Javnog komunalnog preduzeća Sokolac, u čijem okviru će djelovati RJ Toplana i RJ Božur.

"Novo preduzeće biće jako brzo formirano. Sva normativna akta su usvojena. Ostalo je samo da se uplati osnivački ulog, oko 2.000 KM, te da se odredi lice za zastupanje i Nadzorni odbor preduzeća", najavio je zamjenik načelnika.

"Sve ovo činimo da bi zaštitili imovinu, a kada je riječ o zaposlenima, naćićemo prostora da bar 90 odsto radnika Nove toplane, bude zaposleno u JKP Sokolac. Izvršiće se selekcija radnika i neradnika, odnosno onih koji ne ispunjavaju uslove prema određenim standardima. Rad u kotlovnici je veoma složen, odgovoran i potrebni su određeni sertifikati za rad, da ne bi došli u situaciju da nam inspekcija u toku grejne sezone oteža  funkcionisanje preduzeća, zbog neispunjavanja uslova kod kvalifikacione strukture radne snage", pojasnio je Erić.

Novoformirano komunalno preduzeće neće biti opterećeno većim brojem zaposlenih, tako da će se primjeniti sistematizacija u kojoj će poslovi komunalnih usluga biti zadovoljeni sa što manjim brojem radnika. U opštini Sokolac kažu, da će u ovom postuku reorganizacije dva preduzeća, nastojati da što manji broj radnika ostane bez posla. Brigu o ispunajavnju obaveza prema radnicima koji će biti upućeni na Biro za zapošljavanje, treba da preuzme Vlada RS iz svog socijalnog programa.

"Kako ovaj postupak često traje duže vrijeme, odlučili smo da pokušamo zbrinuti radnike koji imaju dvije/tri godine do penzionisanja, da ih kvalitetno riješimo i pomognemo finansijskim sredstvima. Već smo obavili razgovore o tome sa zaposlenima u Poslovnici Fonda PIO", najavljeno je iz opštine Sokolac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije