Novi tender za prodaju KAP-a, početna cijena 28 miliona eura

18.01.2014. 11:13 / Izvor: seebiz.eu
Novi tender za prodaju KAP-a, početna cijena 28 miliona eura

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Perišić kazao je da će biti objavljen novi oglas za prodaju imovine te fabrike, po početnoj cijeni od 28 miliona eura.

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Perišić kazao je da će biti objavljen novi oglas za prodaju imovine te fabrike, po početnoj cijeni od 28 miliona eura.      

On je novinarima rekao da je prihvatio samo ponudu kompanije "Politropus Alternative" iz Tivta za pojedine dijelove imovine fabrike, uključujući bazen crvenog mulja, dok će za preostali, glavni deo KAP-a, ponovo biti raspisan tender.  Kompanija "Politropus Alternative" ponudila je 450 hiljada eura za bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu.  

Perišić je kazao da je odbio ostale ponude za imovinu KAP-a i za sutra najavio raspisivanje novog oglasa za prodaju imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta, po početnoj ceni od 28 miliona eura.      

Prvi oglas za prodaju imovine KAP-a bio je raspisan 6. decembra, po početnoj cijeni od oko 52 miliona eura.

Ponude za kupovinu imovine KAP-a na tom tender dostavili su i nikšićki Uniprom, Get Sales sa sjedištem u Londonu, iza koje stoji njemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda. Uniprom je ponudio 28,5 miliona eura, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona evra.

Firma Get Sales je za deo imovine KAP-a nudila 5,1 hiljadu evra, ali i 700 miliona evra investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika. Kompanija Alemani Trade iz Beograda bila je zainteresovana za kupovinu 22 vagona, za koje je ponudila 178 hiljada evra.   

Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a ipak daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.        

Stečaj u KAP je uveden 8. jula, čime je ruski partner izgubio pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona eura, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.         

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čije je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike.          

Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 miliona eura.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije