Vlada Federacije BiH o hronologiji slučaja 'Krivaja'

10.12.2016. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Vlada Federacije BiH o hronologiji slučaja 'Krivaja'

Vlada Federacije BiH objavila je hronologiju događaja u vezi zavidovićke "Krivaje".

Povodom reakcija bivšeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića na podnošenje nadležnom tužilaštvu Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, a u vezi s "Krivajom", Vlada Federacije BiH objavila je hronologiju događaja u vezi te zavidovićke firme.

Navedeno je da su Vlada Federacije BiH i firma "Ferimpex" 2008. formirali zajedničku kompaniju "Krivaja 1884." d.o.o. Zavidovići koja je zapošljavala oko 1.900 radnika, izvozila proizvode u veliki broj evropskih država i redovno izmirivala plaće radnicima i obaveze po osnovu doprinosa.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 7. juna 2011. raskinula ugovor s tom kompanijom, a kao posljedica tog raskida uslijedila je tužba kompanije "Ferimpex" d.o.o. Zavidovići protiv Vlade FBiH, kojom se od Vlade FBiH traži povrat iznosa od oko pet miliona KM uloženih sredstava u novu kompaniju.

Taj postupak se trenutno vodi kod nadležnog suda, a njegova vrijednost u ovom trenutku iznosi oko osam miliona KM s kamatama i kontinuirano raste. Ugovor je raskinut neosnovano, a tuženoj Vladi FBiH nedostaje adekvatna argumentacija za uspješnu odbranu.

- S kompanijom koja je uspješno radila i upošljavala oko 1.900 radnika ugovor je raskinut iz nama nepoznatih razloga, da bi "Krivaja" vrlo brzo bila poslana u stečaj 23. novembra 2011., nakon čega su svi radnici "Krivaje" završili na ulici, što je bila direktna posljedica ovakve odluke Federalne vlade. Time je nastala višestruka šteta po Federaciju BiH i općinu Zavidovići jer je većina radno sposobnih ljudi te općine bila zaposlena u "Krivaji", a Federacija BiH trpi ogromne štete zbog neizmirivanja obaveza za poreze i doprinose - saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dodaju da je nejasno na koji način je u stečajnom postupku Suvad Džindo, kojeg je Vlada imenovala na funkciju direktora 2011., obavljao tu funkciju i primao plate u 2012., 2013. i 2014. dok traje stečajni postupak, kada je jasno Zakonom o stečaju propisano da danom otvaranja stečaja prava stečajnog dužnika da upravlja i raspolaže imovinom koja pripada stečajnoj masi, kao i prava organa, prokuriste, zastupnika i punomoćnika stečajnog dužnika prelaze na stečajnog upravnika koji je dužan da upravlja tom imovinom. Na osnovu tih činjenica postoji osnovana sumnja da je takvim djelovanjem Vlade Nermina Nikšića počinjeno više krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH.

Iz Vlade FBiH ističu da se na osnovu te hronologije jasno vidi da je Vlada Nermina Nikšića raskidanjem ugovora s firmom koja je uspješno poslovala, svojim neodgovornim postupanjem i slanjem IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaj, ostavila radnike bez posla i poslala ih na ulicu.

Naglašavaju da je Nikšićeva Vlada 23. septembra 2014. (nepune dvije sedmice pred Opće izbore 2014.) zaključila Ugovor o regulisanju statusa i uvezivanja staža zaposlenika IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika. Ovo je potez kojim se Vlada, protivno odredbama Zakona o stečaju, umiješala u stečajni postupak i preuzela obaveze firme u stečaju prema državi (PIO, zdravstveno osiguranje i dr.) koje je dužan izmiriti stečajni upravnik iz stečajne mase.

Tvrde da se Nikšićeva Vlada obavezala sama platiti dug koji je njoj dužan izmiriti stečajni upravnik, što ima elemente krivične odgovornosti, jer je preuzimanjem obaveza za period dok se vodi stečajni postupak ugrožen budžet Federacije BiH od kojeg ovise isplate svim socijalnim kategorijama u Federaciji BiH.

Na osnovu ovog Nikšićevog postupanja, a nakon tri godine vođenja stečajnog postupka, stečajni upravnik je prodao imovinu "Krivaje" ortačkoj grupi od četiri člana koja je formirala privatnu firmu "Krivaja Mobel" d.o.o. Zavidovići i za direktora postavila jednog od čelnika SDP-a, bivšeg premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića, a zatim brzo prestala s radom, zaduživši kompaniju oko 30.000.000 KM i koja je, po saznanjima, otišla u stečaj u novembru 2016. Radnici te kompanije su na ulici dok je imovina kompanije u rukama Ortačke grupe o čemu se trenutno vodi više sudskih postupaka.

- Ove informacije je prema Vladi Federacije BiH posljednjih mjeseci iniciralo Federalno pravobranilaštvo, a o navodima iz Izvještaja o počinjenju krivičnog dijela protiv bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića očitovat će se nadležni pravosudni organ - navedeno je u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije