Preduzeće "Vrelo Bioštica" u stečaju ide u ruke Opštine

14.02.2018. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Preduzeće 'Vrelo Bioštica' u stečaju ide u ruke Opštine

Bjelica vjeruje da će preduzeće Vodovod i kanalizacija u postupku reogranizacije biti "postavljeno na noge".

Opština Sokolac odlučila je da kupi komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica” AD u stečaju za 1.500.000 KM.

Načelnik opštinskog odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj rekao je da je obaveza opštine da do kraja februara uplati depozit od 50.000 KM, prvu ratu od 150.000 KM u 2019. godini, a u drugu i treću od po 500.000 KM u naredne dvije godine.

On je, obrazlažući odluku o kupovini, naveo da je opština Sokolac dužna da uplati 50.000 KM na račun ovog privrednog društva u stečaju, prije pokretanja procedure stečajnog plana, koji usvaja skupština povjerilaca.

On je rekao da se ovim završava stečani postupak koji je trajao tri godine i nastupa reorganizacija preduzeća planirana u naredne tri godine.

“Naša je obaveza da u 2018. godini uplatimo 50.000 KM i imamo pravo da imenujemo organe pomenutog preduzeća, s tim što će sve vrijeme koliko teče postupak reorganizacije preduzeće biti pod sudskom kontrolom, odnosno kontrolom stečajnog upravnika”, kaže Pržulj.

Prema njegovim riječima, kupac-opština Sokolac, neće moći u tom periodu stvarati nepredviđene troškove i povećavati broj zaposlenih, jer stečajni plan mora biti do kraja ispoštovan.

Za načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu današnja odluka o kupovini “Vrela Bioštice” je veoma značajna, jer je to jedno od tri komunalna preduzaće koja je dolaskom na ovu poziciju zatekao sa nagomilanim problemima.

On je podsjetio da je u javnim komunalnim preduzećima “Toplana” i “Romanijski božur” zatekao neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 10 miliona KM, te da je nakon uvođenja stečajnih postupaka stanje značajno popravljeno.

“Stečajni sudija, stečajni upravnik i povjerioci odredili su cijenu za `Vrelo Bioštice` u stečaju oko 1.500.000 KM, s tim da je 300.000 do sada izmireno povjeriocima u stečajnom postupku, tako da je ostalo još 1.200.000 KM i sa tim ulazimo u postupak preuzimanja tog privrednog društva, koji ne može trajati duže od narednih šest mjeseci”, naveo je Bjelica.

On je rekao da je taj postupak lokalna uprava planira završiti do 2. avgusta, Dana i krsne slave opštine Sokolac.

Bjelica vjeruje da će preduzeće Vodovod i kanalizacija u postupku reogranizacije biti “postavljeno na noge” i da će znatan dio sredstava koja ostanu od duga biti izmirena iz poslovanja samog preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije