Tri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja RS-a u "Birču"

16.12.2018. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Tri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja RS-a u 'Birču'

U prethodnom periodu Vlada je dobila ponude od četiri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja RS-a i ostalih javnih institucija u stečajnom postupku privrednog društva "Birač“.

Vlada Republike Srpske (RS) razmatrala je, na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, odgovore potencijalnih kupaca potraživanja privrednog društva u stečaju "Birač“ a.d. Zvornik.

"Vodeći računa o značaju i razvoju proizvodnje koju ostvaruje "Birač“ a.d. Zvornik i o 1.500 zaposlenih radnika, Vlada je zatražila od potencijalnih kupaca da do 31. decembra ove godine jasno definišu instrumente obezbjeđenja i garancije da će svoje obaveze izvršiti u tačno određenim rokovima i uslovima", saopćeno je iz entitetske vlade.

U prethodnom periodu Vlada je dobila ponude od četiri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja RS-a i ostalih javnih institucija u stečajnom postupku privrednog društva "Birač“.

Ponude su stigle od sljedećih kompanija: Batagon International AG, ZUG, Švicarska, Metal Investments Limited, London, "MG Mind" d.o.o. Mrkonjić Grad i "Pavgord“ d.o.o. Foča. Nakon što je Vlada, nakon jučerašnje sjednice dostavila zaključke, kompanija Metal Investments Limited povukla je svoju ponudu.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je razmatrala informaciju o ponudama za prenos potraživanja RS-a i ostalih javnih institucija u stečajnom postupku privrednog društva "Birač“.

Zatražila je da se budući primalac potraživanja obaveže na zabranu otuđenja potraživanja RS-a i ostalih javnih institucija, u periodu od 10 godina od dana zaključenja ugovora o prenosu potraživanja.

Traži se i investiranje u iznosu od minimalno 50 miliona eura u tehnološki razvoj Fabrike, u periodu do pet godina od dana zaključenja ugovora o prenosu potraživanja, kao i poštovanje postojećeg ugovornog odnosa i zabranu prijevremenog raskidanja ugovora o isporuci rude zaključenog između Kompanije "Boksit“ a.d. Milići i privrednog društva "Alumina", d.o.o. Zvornik kao 100 posto zavisnog društva stečajnog dužnika "Birač" a.d. u stečaju Zvornik.

Zatraženo je, između ostalog, i zadržavanje postojećeg broja zaposlenih radnika s tendencijom povećanja broja zaposlenih realizacijom novih investicija u periodu od pet godina od dana zaključenja Ugovora o prenosu potraživanja.

Vlada također očekuje od budućeg primaoca potraživanja da RS, tačnije nadležnom javnom preduzeću, odobri korištenje kreditnih sredstava za izgradnju brze ceste Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Istočno Sarajevo u iznosu od 100 miliona eura, a od budućeg primaoca potraživanja očekuje, kako se navodi u saopćenju, da investira u bankarski sektor Republike Srpske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije