Mostarski "grad u gradu" dobija prve sadržaje

09.05.2018. 12:34 / Izvor: Akta.ba

Posebna pažnja u projektu posvetiti će se izgradnji biznis zone u kojoj će biti izgrađeno nekoliko manjih centara i jedan u kojem će biti smještena kompletna administracija grada.

Regulacionim planom “Sjeverni logor” u Mostaru predviđena je gradnju modernog stambeno - poslovnog kompleksa sa sportsko - rekreativnim, vjerskim i obrazovnim sadržajima, od kojih su neki već izgrađeni i stavljeni u funkciju.

Salem Bubalo, direktor Zavod za prostorno uređenje i planiranje grada Mostara za Akta.ba je kazao, da se radi o jednom kompleksnom i dugoročnom projektu, čije oblike možemo vidjeti iz dana u dan.

"Sjeverni logor je projekat na duge staze. To je praktično ´grad u gradu´, koji će imati oko 15.000 stanovnika sa 3.000 novih stambenih jedinica. Polako se krenulo u realizaciju plana na terenu, on se trenutno najviše odnosi na uređenje infrastrukturnih sadržaja. Izgradnja je planirana u etapama, prva faza je izgradnja infrastrukture, a onda i svi ostali planirani sadržaji koji ovise o finansiranju. Do sada je izgrađen novi most, moderna saobraćajnica, kružni toku, izgrađena je Osnovna škola Zalik a trenutno se radi izgradnja pasarele koja će u najviše mjesec dana biti u funkciji", kazao je Bubalo.

INVESTITORI NE/ČEKAJU VIJEĆE

Kroz cijeli projekat planirana je i izgradnja više od 4.000 stambenih jedinica, brojnih sportskih objekata, poput sportske dvorane i olimpijskog bazena, kao i poslovnih objekata. Predviđena je i izgradnja novog gradskog stadiona po UEFA standardima, koji će primati oko 40.000 posjetitelja, a imat će i 5.000 parking mjesta.

Dosta aktivnosti je započeto, neke od njih su i završene, ali ono što se trenutno našlo kao prepreka, kako Bubalo kaže jeste nemogućnost prenosa vlasništva gradskog zemljišta na buduće investitore, a sve zbog ne postojanja Gradskog vijeća.

"Nepostojanje pravne sigurnosti odbija investitore i sve dok Vijeće ne sprovede procedure za dodjelu zemljšta za izgradnju planiranih objekata, u skladu sa regulacionim planom, za neke veće projekte ćemo morati čekati, što ne mogu reći za investitore", kaže Bubalo.

IZGRADNJA BIZNIS ZONE

U sljedećem razdoblju planirana je izgradnja tri nova kružna toka. Prvi je planiran na semaforima u Zaliku, drugi će biti nekoliko stotina metara prema željezničkoj stanici, ispred ulaza u zgradu Vodovoda, dok će treći biti izgrađen na Carini.

"Sve do bivše robne kuće Razvitak obuhvaćeno je ovim planom, cilj je da ovo bude suvremena gradska prometnica sa sadržajima za pješake i bicikliste sa zelenim zaštitnim pojasom i svim onim sadržajima koji čine jednu modernu i funkcionalnu prometnicu. A sve će to ovisit o dostupnosti i dinamici finansijskih sredstava", kaže Bubalo.

Posebna pažnja u projektu posvetiti će se izgradnji biznis zone u kojoj će biti izgrađeno nekoliko manjih centara i jedan u kojem će biti smještena kompletna administracija grada.

Tokom planiranja kao posebna stavka uzeta je ekologija i zaštita. Baš iz tog razloga kompletno parkiranje je predviđeno ispod nivoa čime će zelene površine biti zaštićene i očuvane.

"Izgradnja kolektora je također prioritet jer će osigurati čistoću rijeke Neretve. Kroz projekat nam je jako bitan segment ekologije i očuvanja životne sredine, kako za građanje Mostara tako i za sve buduće naraštaje ali i turiste kojih je iz dana u dan sve više", govori Bubalo.

REGULACIONI PLAN "SJEVERNI LOGOR"

Podjećamo, RP Sjeverni logor je do sada dobio pozitivne kritike, čak je 2008. godine uspješno provedena javna rasprava, a 2012. godine Gradsko vijeće Grada Mostara je donijelo i Odluku o donošenju i provođenju Regulacionog plana Sjeverni logor.

Regulacionim planom "Sjeverni logor“ planirana je gradnja 16 blokova u naselju. Svaki blok ima propisani broj stambenih, poslovnih, sportskih, obrazovnih, vjerskih i servisnih sadržaja kao što su javni zdravstveni objekti, garaže itd.

Visina javnih objekata kretat će se do tri sprata, poslovnih četiri, a visina kolektivnih stambenih i stambeno-poslovnih objekata kretat će se od tri do osam spratova. Gustina naseljenosti u obuhvatu Regulacijskog plana je od 100 st/ha do 220 stanovnika po hektaru.

Partere objekata planirano je riješiti tako da imaju interne prometnice, parking prostore, zelene površine i dječje igralište, a prilaze svim objektima prilagoditi osobama s umanjenim tjelesnim sposobnostima.

Za buduće korisnike tog naselja, a ujedno i za grad Mostar, planirana je šetnica, radnog naziva "Stradun”, koja bi povezala centar Sjevernog logora i budući nogometni stadion. U ovom kompleksu planirani su oni sadržaji koji su potrebni da bi se zadovoljile potrebe za normalan život u suvremenom gradu.

Područje RP ograničeno je sa zapadne strane rijekom Neretvom, s istočne strane dijelom ulice Maršala Tita, te od podvožnjaka za naselje Zalik se nastavlja željezničkom prugom Sarajevo - Ploče, s južne strane granica predstavlja ulaz u kampus objekti Univerziteta Džemal Bijedić sa sjeverno - istočne strane granica je formirana nadvožnjakom željezničke pruge, stoji u Odluci o donošenju i provođenju Regulacijskog plana "Sjeverni logor“.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije