Investicije / PROJEKTI

Nakon skoro deset godina ponovo je otvorena Kapetanova kula u centru Bihaća

26.07.2021. 12:38 / Izvor: Akta.ba

Nakon skoro deset godina ponovo je za javnost je otvorena Kapetanova kula u centru Bihaća. Veliki je ovo korak za kulturnu zajednicu grada ali sektor turizma s obzirom na činjenicu da je 'Kula' dio Muzeja USK i u svojim postavkama ima ogroman broj eksponata koji svjedoče o bogatoj historiji Bihaća, javlja RTV USK.

Kapetanova kula, jedan od simbola Bihaća, godinama je bila zatvorena za javnost. Njena obnova je zbog nedostatka novca predugo trajala, a kulturno bogatstvo i naslijeđe zbog toga bilo skriveno od očiju javnosti.

Sada je ono dostupno građanima i turistima kroz potpuno nove postavke koje se bitno razlikuju od onih koje su na ovom mjestu bile sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Danas je svima koji se žele upoznati sa određenim historijskim činjenicama dostupna arheološka postavka, duhovna i materijalna kultura Japoda, zatim o starim gradovima na prostoru USK-a, te jedan istinski vrijedan fond dokumenata iz arhiva, ne samo onih koji rade na ovim, nego i prostorima izvan naše zemlje. 

Osim toga u Kuli je od sada i etnološka postavka Kapetanova divanhana prema ideji arheologinje Enise Jusić te likovna izložba "USK u djelima likovnih umjetnika".

Više od 100.000 maraka uloženo je u ove postavke i čini najznačajnije ulaganje Muzeja u posljednje vrijeme.

Kako je rečeno, projekt obnove Kapetanove kule završen još 2012. godine, zbog nedostatka novca nije bilo mogućnosti za završetak planiranih radova.

U ovaj projekt uloženo je oko 400.000 maraka a ostalo je da se uredi lapidarij i fasada kule.

PODIJELI:

TAGOVI:

Kapetanova kula

Bihać

muzej

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije