Pomama Rusa za atraktivnim lokacijama kod Trebinja

08.02.2013. 08:34 / Izvor: Press Republika Srpska
Pomama Rusa za atraktivnim lokacijama kod Trebinja

Vrijednost građevinskog zemljišta na području Trebinja počela je naglo da skače i to zahvaljujući sve većem interesovanju stranih državljana, najviše Rusa, koji kupuju atraktivne lokacije u okolini ovog grada, ne pitajući za cijenu.

Vrijednost građevinskog zemljišta na području Trebinja počela je naglo da skače i to zahvaljujući sve većem interesovanju stranih državljana, najviše Rusa, koji u posljednja dva mjeseca kupuju atraktivne lokacije u okolini ovog grada, ne pitajući za cijenu, piše Press RS.

Na meti Rusa nalaze se velike parcele na granici sa Crnom Gorom, u mjestima Aranđelovo i Jazina, gdje namjeravaju da grade luksuzna imanja i uživaju u prirodnim ljepotama tog kraja.

Vlasnik agencije za nekretnine "Tviko" Vaso Milić kaže da lokacije u okolini Trebinja sada mogu da se kupe po cijeni od 20.000 za 1.000 kvadrata, a da se najčešće traže velike parcele sa više od 10.000 kvadrata.

"U posljednja dva mjeseca posredovali smo u pregovorima za prodaju 20 parcela u mjestima Aranđelovo i Jazina. Ruse interesuju lokacije oko rječice koja protiče kroz ta mjesta s tim da traže što veću kvadraturu. Velika navala je što državljani te zemlje mogu bez problema da dobiju jednogodišnju dozvolu za boravak, imaju mogućnost da registruju automobile na svoje ime, ali posebno zato što je ubrzana procedura za dobijanje građevinske dozvole",  kaže Milić.

Na drugoj strani, domaće kupce najviše interesuju lokacije na putu prema Dubrovniku, a, kako tvrdi Milić, u posljednje vrijeme ukupno je prodato blizu 200 hiljada metara kvadratnih građevinskog zemljišta.

"Naši ljudi kupuju zemlju za gradnju vikendica na putu prema Dubrovniku, što je i logično, jer su od mora udaljeni nekih 15 minuta. Takođe, i oni kao i Rusi traže velike parcele, a prošle sedmice uspjeli smo da prodamo dvije od oko 10 hiljada kvadrata na tom području. Uglavnom se radi o Banjalučanima, ali se u posljednje vrijeme javljaju državljani Srbije", naglasio je Milić.

Veliko interesovanje vlada i za kuće u naselju Ivanica, koje pripada Federaciji BiH, a nalazi se na samoj granici sa Hrvatskom, udaljeno od samog centra Dubrovnika svega sedam kilometara

Cijena nekretnina u prosjeku je viša od 1.500 KM po kvadratu, iako ima dosta luksuznih vila koje su daleko skuplje.

Strani investitori su još 2006. godine prepoznali lokalitet Ivanice kao veliki turistički potencijal za izgradnju naselja za odmor i rekreaciju. Tako je RDF (Reconstruction Development Fund) iz Ženeve uradio idejni projekat ''Ivanica Resort'' za izgradnju turističkog naselja sa rezidencijalnim dijelom od 800 kuća i 400 apartmana, sportsko-rekreacionim centrom sa dva golf terena i golf klubom, centralnim trgom i amfiteatrom za promocije i koncerte te drugim sadržajima ukupne vrijednosti od 427 miliona eura. Projekat je ponovno postao aktuelan 2010. godine kada je grupa stranih investitora iz Londona izradila novi master plan za izgradnju turističkog naselja.

"Stalno se govori o tom projektu i mi koji živimo na Ivanici očekujemo da će brzo početi radovi. Investitori dolaze često, obilaze ucrtane lokacije, što je svakako dokaz da postoje ozbiljne namjere. Time bi svakako dodatno skočila cijena nekretnina", dodao je Milićević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije