Nikada nije primio prve korisnike

Tragična priča o jednoj od najljepših građevina u Sarajevu

13.03.2023. 10:08 / Izvor: source.ba
dom penzionera

Priča o Domu penzionera u Nedžarićima, jednoj od najljepših i najneobičnijih građevina prije razaranja, jedna je od najtužnijih i najtragičnijih.

Priča o Domu penzionera u Nedžarićima, jednoj od najljepših i najneobičnijih građevina prije razaranja, jedna je od najtužnijih i najtragičnijih, piše Source.ba.

Nesuđeni Dom penzionera je izgrađen malo prije početka rata u našoj zemlji, te nikada nije primio prve korisnike.

Građevina kakva do tada nije postojala u Sarajevu danas je ruglo grada.

 

Dom penzionera je počeo sa izgradnjom 1987. godine, a na izgradnji je radila firma GP Bosna.

Cijena izgradnje iznosila je oko 16 miliona njemačkih maraka.

Objekat se sastojao od 16.000 kvadratnih metara površine i sadržavao je 150 kreveta koji su bili namijenjeni za smještaj penzionera. Toranj na sedam nivoa pored stanova ne bi uključivao samo rezidencijalne usluge za starije osobe, već i jedinicu intenzivne njege na posljednjem spratu i mrtvačnicu u podrumu kule. 

Nije da nikad niko nije uselio u zgradu. Naime, učinile su to snage UN-a, te su na neki način zgradu pretvorili u kasarnu, doduše na kratko jer se u neposrednoj blizini Doma penzionera nalazila prva linija gdje su se vodile žestoke borbe, te je zgrada ali i zona oko zgrade nerijetko bila na meti artiljerijskih napada, zbog čega su trupe UN-a napustile zgradu.

Nekoliko mjeseci kasnije, kada su se vratili, objekat je bio devastiran i opljačkan.

dom penzionera

 

Do okončanja rata, zgrada je u potpunosti uništena, a u identičnom stanju stoji i dan danas - 31 godinu od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prije skoro 19 mjeseci, visočka firma Mont-ing za 20,1 milion KM je kupila zgradu.

Na ovoj atraktivnoj lokaciji u glavnom gradu je planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, te dio za brigu i njegu starijih osoba.

Radovi još uvijek nisu započeli. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije