NEPERSPEKTIVNA VOJNA IMOVINA

Za nekadašnju kasarnu u Goraždu stigla primamljiva ponuda investitora

17.05.2023. 13:42 / Izvor: Fena
imovina

Ministarstvo za privredu BPK Goražde poduzelo je aktivnosti kako bi neperspektivnu vojnu imovinu na tom području, stavilo u funkciju razvoja i novih investicija.

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde poduzelo je aktivnosti kako bi neperspektivnu vojnu imovinu na tom području, stavilo u funkciju razvoja i novih investicija.

Resorni ministar Zijad Briga mišljenja je da se prostor nekadašnje kasarne Goražde 1, u neposrednoj blizini kantonalnih institucija, može iskoristiti u te svrhe.

"Na tom lokalitetu imamo značajan broj objekata, veliku kvadraturu i drago nam je da imamo veliki broj zainteresiranih investitora. Cilj Vlade BPK je da najprije ovaj prostor dovedemo u jedno poželjno stanje i da ga ustupimo investitorima koji su spremni da ovdje formiraju proizvodne kapacitete i da otvorimo nova radna mjesta. Mislim da će na ovoj lokaciji koja je praktično u centru grada neki manji proizvodni pogoni moći raditi i očekujemo da značajan broj ljudi ovdje nađe zaposlenje", kazao je Briga.

Napomenuo je da su neki od potencijalnih investitora već izrazili interesovanje za taj lokalitet.

"Interesovanja ima i primjera radi, jedna od firmi je zainteresirana da u nekom od ovih objekata pokrene proizvodnju specijalizovanih pekarskih proizvoda čiji je kompletan asortiman namijenjen za izvoz. Po njihovim planovima, u prvi mah bi se zaposlilo oko 25 osoba a kasnije još toliko i to je jedna od ozbiljnijih ponuda koje imamo. Očekujemo konačno pismo namjere gdje će sve biti definisano i mislim da će to biti jedno ugodno iznenađenje", kazao je on dodajući da su na ovom prostoru moguće i druge vrste djelatnosti.

"Imamo ovdje idealan objekat za, primjera radi, otvaranje savremenog auto servisa koji je zaista potreban Goraždu sa svim sadržajima, tako da smo spremni ustupiti i taj objekat u ove namjene ukoliko neko bude zainteresovan jer je namjenski urađen, sa kanalima i svim ostalim. Takođe, u ovom krugu imamo i benzinsku pumpu iznad objekata  kapaciteta 140 tona za skladištenje tečnih goriva, nafte i naftnih derivata, za što planiramo u najkraćem roku uraditi potrebne ateste i i ona može biti u funkciji najkasnije za mjesec dana", precizirao je.

Briga je podsjetio da je nekadašnja kasarna Goražde 1 odlukom ministarstva odbrane BiH proglašena neperspektivnom vojnom imovinom te da je dodijeljena Vladi BPK na upravljanje, raspolaganje i korištenje.

"Do sada su se ovi objekti koristili uglavnom za skladišni prostor i smatramo da to nije iskorišteno na pravi način. Mi više skoro da i nemamo ponuditi neke povoljne lokacije zainteresovanim investitorima i radit ćemo i na tome da stvaramo uslove. Ali, ovo je konkretan lokalitet koji možemo ponuditi u najkraćem vremenskom periodu. Sagledali smo stanje  i radi se na prijedlogu mjera, a već u petak na sjednici Vlade BPK dodjelit će se konkretni zadaci kako bi se već naredne sedmice pristupilo i samoj sanaciji", najavio je ministar za privredu BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije