Prostorno rješenje za Bijambare: "Bosanska Narnia" - Bijeg od stvarnosti u oazu mira

08.02.2010. 13:04 / Izvor: eKapija.ba
Prostorno rješenje za Bijambare: 'Bosanska Narnia' - Bijeg od stvarnosti u oazu mira

U okviru prezentacije najboljih studentskih projekata za uređenje Grada Sarajeva, danas predstavljamo prostorno rješenje za Bijambare. Radi se o pobjedničkom radu "Narnia, predstavljen na studijskoj radionici "Novi pejzaži" koja se odnosi na uređivanje prostora Vrela Bosne, Skakavca i Bijambara.

Narnina, serija 7 fantastičnih romana za djecu autora C.S.Lewis, predstavlja priču, u kojoj djeca igraju glavnu ulogu u fiktivnoj stvarnosti, stvarnosti koja je nazvana narnia, mjesto gdje životinje pričaju, mjesto gdje postoji magija i gdje dobro pobjeđuje zlo. Priča počinje tako da djeca ne znaju šta će sa sobom, pokušavajući se zabaviti na sve moguće načine pobjeći od škole, jednog dana bježeći od profesora zakorače u ormar joki ih vodi u čabornu zemlju Narniu.

"Bosanska Narnia - ideja koja nas je vodila ka realizaciji ovog projekta- predstavlja bijeg od stvarnosti, bijeg od posla, brzog načina života koji je karakterističan za grad. U priči Narnia predstavlja taj bijeg, u našoj priči to su Bijambare, koje bi postale oazom mira, čudesnom zemljom iz naše mašte, kod svakog različita, jer to je ono što je bit, sami stvaramo svoju narniu. Tako i Bijambare za svakog pojedinca imju drugu ulogu, dok jedni kroz fiizčku rekreciju izbacuju negativnu energiju, drugi to čine psihičkom rekreacijom. Tamo svako stvara svoju izmišljenu zemlju, samo smo mi ti koji će je malo urediti", stoji u opisu ovog kreativnog prostornog rješenja.

Autori su, mijenjajući riječ Bijambare kroz vrijeme, dobili tri vremeneske zone.

BIJAHbare///predstavljaju Narniu, bijeg od stvarnosti. Zona koja se nalazi u šumi i fizički je odvojena od ostatka, šumom, koja u ovom slučaju predstavlja ormar, svijet koji je tu ali se moramo potruditi da uđemo u njega. Na ovom pravcu se nalaze cetiri punkta izrađena od drveta kako ne bi odudarali od okoline, ali i odmaralištima sa info tabla kako bi svaki posjetilac imao pristup informacijama koje ga zanimaju vezano za Bijambare, te mogućnost odmora, nakon šetnje, trčanja ili vožnje biciklom i sl.

JESAMbare///predstavlja užurbanu zonu čiji su sadržaji edukativnog, ugostiteljskog, rekreacionog i smještajnog karaktera. zona koja predstavlja stvarnost, mjesto gdje smo u kontaktu s ljudima, vozilima i ona je uvod u bijahbare-narniu. Manifestuje se kroz objekat okarakterisan sa kontrastom u materijalizaciji (staklo/drvo) i sportskim terenima za timske i pojedinačne sportove. Unutrašnji sadržaji imaju kapacitet primanja i većih grupa, učenika ili studenata za boravak do 5 dana i održavanje škole u prirodi, sa svim pratećim sadržajima poput raznih radionica, sala za predavanje, izložbenih sala, restoran ...

BIĆUbare///predstavlja krajnju desticaniju, cilj kojem težimo kako u životu tako i ovdje, mjesto koje je bogato florom i faunom, pećinama, sadrži i dom koji je mjesto odmora. Materijalizacijom (drvena obloga) je prilagođen svom pejzažu i gustoj šumi koja ga okružuje, a sadržajem koji pored smještaja i restorana ima i spa centar i salu za predavanja, pruža mogućnost istinskog odmora i/ili priliku stručnjacima (biolozi, spelolozi...) da na licu mjesta istražuju i održavaju seminare, predavanja.

"Prolazeći kroz ove zone prolazimo kroz vrijeme, krenuvši od sadašnjosti ostavljajući sve iza sebe ulazimo u prošlost koja je uvijek tu i ne mijenja se i idemo naprijed u budućnost", navode autori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije