Bosanac iz Švedske oživljava banjsko-liječilišni kompleks Sanska Ilidža

07.05.2011. 08:27 / Izvor: eKapija.ba
Bosanac iz Švedske oživljava banjsko-liječilišni kompleks Sanska Ilidža

Banja Sanska Ilidža, poznata po izvoru ljekovite termomineralne vode, uskoro bi mogao postati jedan od najjačih turističkih aduta na području Sanskog Mosta. Vlasnik banjsko-liječilišnog kompleksa udaljenog pet kilometara od grada, Aziz Mujdžić planira izgradnju savremenog hotelskog smještaja sa svim potrebnim zabavnim, sportskim i rekreacionim sadržajima.

Aziz Mujdžić je inače bosanskohercegovački privrednik koji već decenijama živi u Švedskoj, a sansku Banju kupio je na javnom tenderu prije dvije godine za cijenu od 1,6 miliona KM. Prethodno je lokalna vlast ovaj zdravstveno- rekreacioni kompleks prepisala u vlasništvo kompanije Erving SM koju je osnovala Općinska organizacija ratnih vojnih invalida Sanski Most.

Međutim, gazdovanje ovim kompleksom bez jasnog strateškog koncepta i investicija dovelo je nakon deset godina do velikih gubitaka. Zbog toga je Općina Sanski Most odlučila potražiti ozbiljnog investitora koji će znati iskoristiti prirodno blago termalnog izvorišta nadomak Sanskog Mosta.

Prilikom preuzimanja banje Ilidža, Mujdžić se obavezao na zadržavanje radnika i daljnja ulaganja u izgradnju bazena i dodatnih sadržaja na ovom lokalitetu. Izrada idejnog rješenja budućeg izgleda kompleksa samo je jedan u nizu koraka ka ispunjavanju ovog obećanja. Autor idejnog rješenja je Enes Kartal, poznati arhitekta i vlasnik kompanije Arhing Kartal iz Sanskog Mosta.

"Kompleks trenutno, osim jednog vanjskog bazena, nema drugih sadržaja. Ovim idejnim rješenjem predviđeno je da se urade unutrašnji i vanjski bazen, wellness centar za fizikalne i hidro terapije, hotel sa kapacitetom od 50 ležaja i mogućnošću daljnjeg širenja", kazao je Kartal u razgovoru za eKapiju.

Na osnovu idejngo rješenja tražit će se izmjene regulacionog plana za prostor banjskog kompleksa Ilidža, a nakon usvajanja izmjena slijedi izdavanja dozvola za gradnju. Kartal je napomenuo da su vrlo zadovoljni sa dosadašnjom saradnjom sa općinom Sanski Most, te se nadaju da će do septembra biti pribavljenja sva potrebna dokumentacija za realizaciju ovog projekta.

"Nakon toga slijedi dostavljanje ponuda za izvođenje radova. U ovom trenutku teško je govoriti koliko će tačno koštati radovi, a naša pretpostavka je da će investicija iznositi oko dva miliona KM", kazao je Kartal.

Da su ovom projektu pristupili vrlo ozbiljno, govori i nedavna posjeta delegacije poznatog banjskolječilišnog kompleksa "Daruvarske Toplice" iz Hrvatske.

Čelni ljudi Toplica sa vlasnikom banje Ilidža te predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali su o mogućnostima razvoja zdravstveno turističkih potencijala na ovim prostorima. Gosti iz Hrvatske su istakli kako su otvoreni za svaku vrstu saradnje i pomoći u budućoj izgradnji banje "Sanska Ilidža" kao i za prenošenje svojih pozitivnih iskustava na tom planu.

Inače, "Daruvarske Toplice" je najmodernije i najposjećenije banjsko liječilište u Hrvatskoj. Sudeći prema planovima i ambicijama rukovodstva, Sanska Ilidža je na dobrom putu da preuzme isti status u našoj zemlji.

Nermina Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije