Hypo Alpe Adria banka odustala od kupovine Staklene banke u Mostaru

29.01.2009. 13:03 / Izvor: Dnevni list
Hypo Alpe Adria banka odustala od kupovine Staklene banke u Mostaru

Iako već godinama postoje brojni kupci zainteresirani za kupovinu zgrade Staklene banke u Mostaru zbog neriješenog imovinskog statusa objekta i zahtijeva od Gradske uprave Mostara isti još uvijek predstavlja najveće arhitektonsko ruglo. Nakon godinu dana neuspješnog pokušaja rješavanja zavrzlama oko građevinske dozvole najozbiljniji kupac Hypo Alpe Adria bank d.d. Mostar je službeno odustala od kupnje istog.

Poslije toga objavljen je i peti natječaj za prodaju Staklene banke koji je unatoč činjenici da se na isti javio jedan kupac ovih dana poništen. Prema riječima Senada Kazazića likvidacijskog upravnika, Gospodarska banka još uvijek nije u mogućnosti osigurati u kratkom roku pravovaljane dokumente o vlasništvu, zbog čega je spomenuti natječaj poništen. Kazazić ističe da se Grad Mostar uvijek pojavljuje s dodatnim zahtjevom za uplatu građevinske rente koju je banka drugi put platila poslije rata.

"Imamo dokaze da je ta renta plaćena i prilikom vađenja građevinske dozvole. Po zakonu Vodovod ne bi mogao raditi grube instalacije, kao niti priključak električne energije, da nije posjedovao građevinsku dozvolu, a tu dozvolu vlasnik nije mogao izvaditi ukoliko nije plaćena građevinska renta", naglašava Kazazić.

Dodaje kako je 1999. godine Gospodarska banka zaključila ugovor o rješavanju imovinskih odnosa s općinom Mostar.

"Tom prilikom Gospodarska banka je gradu dala jedan svoj objekt u vrijednosti od 1,236.765 maraka na ime ponovne uplate građevinske rente, a za uzvrat dobiva Rješenje o upisu vlasništva izgrađenog objekta. Međutim godinu dana kasnije dolazi do poništenja Ugovora i Rješenja o upisu vlasništva", ističe Kazazić. On dodaje kako bi svima pa i gradskim vlastima prioritet trebao biti rješenje pitanja ovog objekta, budući da su pojedini potencijalni kupci bili spremni odmah izdvojiti sredstva za vanjsku obnovu zgrade Staklene banke.

"Daljnji zadatak je usmjeren ka bržem rješavanju imovinskog statusa objekta kako bi se ubrzao proces prodaje, a samim tim i daljnji postupak likvidacije", kazao je Kazazić, zaključivši kako ponovni natječaj za prodaju objekta neće biti raspisan dok se ne riješi imovinski status objekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije