Banja Luka: Očekuje se nastavak rasta cijena nekretnina

17.12.2007. 13:49 / Izvor: Nezavisne novine
Banja Luka: Očekuje se nastavak rasta cijena nekretnina

Stanovi u zgradama starije gradnje prije pet godina koštali između 900 i 1.300 KM, a danas između 1.200 i 2.200 KM

Cijena stanova u Banjoj Luci povećala se posljednjih pet godina za 25 do 35%, a u narednih nekoliko godina očekuje se povećanje za još 25%, procjenjuje većina gradskih agencija za prodaju nekretnina.

"Stanove u Banjoj Luci kupuju stanovnici iz čitave Republike Srpske kao i iz inostranstva, a raste i interesovanje stranaca za ulaganje u nekretnine kod nas, tako da taj trend prati i rast cijena nekretnina", kaže Mirko Kisijan, marketing menadžer u agenciji za prodaju nekretnina "Point".

Prema njegovim riječima, cijena stanova u zgradama starije gradnje prije pet godina se kretala između 900 i 1.300 KM, a danas se kreće između 1.200 i 2.200 KM. U to vrijeme, kako je naveo, ponuda stanova je bila velika, a kupovna moć građana slaba, niti je bilo hipotekarnih kredita.

I u narednih pet godina, istakao je, očekuje se rast cijena nekretnina.

"Metar kvadratni u novogradnji koštaće između 3.000 i 4.000 KM, u zavisnosti od opremljenosti stana, lokacije i građevinskog materijala, koji će se koristiti u gradnji", precizirao je Kisijan.

Na cijenu utiču lokacija, odnosno cijena građevinskog zemljišta, opremeljenost, spratnost i geografski položaj, te potražnja kupaca, a stav agencija za prodaju nekretnina je da se tek za pet godina može očekivati blagi pad cijena stanova u gradu.

Prema riječima Borka Đurića, direktora građevinskog preduzeća "Krajina", drastičnim porastom cijena energenata, prvenstveno nafte, ali i poskupljenja osnovnih proizvoda koji se koriste u gradnji, povećava se i cijena stanova.

"Kada je u pitanju prodaja stanova u Banjoj Luci, lokacija koja se najviše traži zavisi od staleža ljudi koji kupuju. Najprodavanije lokacije su one na obodu Banja Luke, naselja Lazarevo, Srpske toplice, ali i Centar", rekao je Slobodan Stanković, direktor građevinskog preduzeća "Integral inženjering".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije