Mladi po nižim cijenama do stana

30.05.2014. 08:15 / Izvor: TVSA
Mladi po nižim cijenama do stana

Zastupnici u Skupštini KS prihvatili su Odluku Vlade o kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih, putem zakupa uz obavezu kupovine stana.

Zastupnici u Skupštini KS prihvatili su Odluku Vlade o kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih

Zastupnici u Skupštini podržali su odluku o kategoriji lica, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima. Starosna dob za ovu skupinu kreće se između 18 i 50 godina. Razmatrani kriteriji za utvrđivanje rang liste bit će, između ostalog, stručna sprema, stepen invalidnosti, ratna priznanja, profesionalni ili sportski uspjeh, broj članova domaćinstva. Pored ove, donesena je još jedna odluka iz oblasti stambenog zbrinjavanja.

Zastupnici u Skupštini KS prihvatili su Odluku Vlade o kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih, putem zakupa uz obavezu kupovine stana. Starosna struktura osoba, koje kod Ministarstva mogu aplicirati za pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, je od 18 do 40 godina.

Kriteriji su u ovom trenutku optimalni, ali ne garantiraju povećanu kupovine stanova, smatraju u Klubu zastupnika SDA.

Predložene mjere nisu zanemarive, ali neće puno značiti u konačnici, jer glavni problem mladih je pronalazak zaposlenja, poručuju iz Kluba nezavisnih zastupnika. Iz Naše stranke su također podržali obje odluke.

Prijedloge odluka nisu podržali zastupnici SDP-a, ističući kako su utvrđene cijene - previsoke. Iz Komisije za stambena pitanja istakli su da to nije tačno.

Ministarstvo će zaključivati Sporazume sa investitorima, kojima će se utvrditi broj, struktura i prodajna cijena po kvadratnom metru obezbijeđenih stanova. Način finansiranja kupovine utvrđuje investitor i odabrani kandidat sa rang liste. Stan ne može biti veći od 80 m2. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije