Uskoro javni poziv: Prilika mladima za jeftinu kupovinu stana

02.11.2014. 14:17 / Izvor: Oslobođenje
Uskoro javni poziv: Prilika mladima za jeftinu kupovinu stana

Drugi javni poziv za investitore koji su zainteresovani za projekt rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana u Kantonu Sarajevo završen je.

Drugi javni poziv za investitore koji su zainteresovani za projekt rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana u Kantonu Sarajevo završen je. Kako je kazao Čedomir Lukić, ministar stambene politike KS-a u ostavci, pristiglo je nekoliko prijava.

"Naredne sedmice trebali bismo na sjednici Vlade KS-a pripremiti sporazum kako bismo mogli sa investitorima potpisivati ugovore da bismo nakon toga mogli raspisati javni poziv za korisnike. Vjerujem da će ovaj aktuelni saziv Vlade KS-a uspjeti realizovati ovaj projekt kako bi buduće kolege mogle dalje pratiti realizaciju kupoprodaje stanova", rekao je Lukić. Radi se o projektu Ministarstva stambene politike i Vlade KS-a kojim se u trenucima ekonomske krize i smanjenog obima prodaje stanova na tržištu pronalazi novi model koji omogućava mladim da pod povoljnijim uslovima osiguraju krov nad glavom. U pitanju je specifičan način prikupljanja sredstava kroz desetogodišnji zakup stana iz kojeg bi se dio sredstava izdvajao za otkup spomenutog stana, te uz finansijsko učešće Vlade KS-a u iznosu od 10 posto od kupoprodajne vrijednosti stana, a maksimalno do 10.000 KM. Na ovaj način mladim ljudima omogućilo bi se da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

"Ako bi se, naprimjer, za adekvatan stan koji će biti u ponudi na nekoj lokaciji podstanarstvo plaćalo 300 KM, od investitora će biti zatraženo da taj zakup kupcu umanji za 20 posto. U ovom slučaju kupac će mjesečno za zakup izdvajati 240 KM. Uz ovaj iznos će biti u obavezi istovremeno izdvajati i najmanje 150 KM mjesečno za otkup stana, s tim da ovaj iznos voljom kupca može biti i veći ukoliko želi što prije otplatiti stan" istakao je ministar Lukić.

Pojedinosti vezane za kupoprodajni ugovor između kupca i investitora biće regulisane notarskim ugovorom. Investitori i korisnici neće biti u mogućnosti da na bilo koji način prevare jedni druge.

"Sa investitorom će se odmah utvrditi cijena stana i potvrda da stan ne može prodati nikome drugom osim korisniku sa kojim potpiše notarski ugovor, jer na taj način osiguravamo korisnika. A korisnik neće biti u mogućnosti da uradi bilo kakve malverzacije jer će u slučaju takvih pokušaja ostati bez sredstava koja je ulagao i koja je dala Vlada KS-a. Tako da će to istovremeno biti garancija investitoru da će korisnik otkupiti stan, ali i korisniku da investitor taj stan neće moći prodati drugom, osim u slučaju odustajanja", naveo je Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije