Lukić: Eksproprijacija zemljišta u završnoj fazi

01.06.2015. 14:02 / Izvor: SRNA
Lukić: Eksproprijacija zemljišta u završnoj fazi

Gradska skupština dala je saglasnost preduzeću za kreditno zaduženje u iznosu od 1.300.000 eura kod Svjetske banke, sredstva namijenjena za upravljanje čvrstim otpadom, što je odobrilo i Ministarstvo finansija RS.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Regionalna deponija Doboj" Damir Lukić rekao je da je u završnoj fazi eksproprijacija 236 dunuma zemljišta za potrebe ovog preduzeća, čija vrijednost prema procjeni vještaka iznosi oko 180.000 KM.

Lukić je naveo da je grad Doboj položio sredstva na poseban žiro-račun, te da je u toku javni poziv o sporazumu za otkup zemljišta.

"Cijena zemljišta zavisi od klase i po jednom dunumu kreće se i do 5.000 KM", rekao je Lukić novinarima nakon današnje javne rasprave na kojoj su razmatrani nacrti programa rada javnih preduzeća/ustanova čiji je osnivač Skupština grada Doboj.

On je naveo da je eksproprijacijom obuhvaćeno oko 20 odsto privatnog zemljišta, dok se ostalo odnosi na prostor bivšeg lokalnog kamenoloma.

Lukić je naveo da investiciona vrijednost izgradnje "Regionalne deponije Doboj" iznosi oko 13.000.000 eura.

Gradska skupština dala je saglasnost preduzeću za kreditno zaduženje u iznosu od 1.300.000 eura kod Svjetske banke, sredstva namijenjena za upravljanje čvrstim otpadom, što je odobrilo i Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Navedena sredstva moraju se utrošiti do februara 2016. godine pod uslovom da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, što će, kako je Lukić istakao, predstavljati problem, jer je rok izvršenja kratak, a eksproprijacija još nije završena.

Prema njegovim riječima, nakon eksproprijacije 15 opština iz Republike Srpske i Federacije BIH - učesnice projekta izgradnje Regionalne deponije moraće dati pisanu garanciju, odnosno saglasnost za učešće u kreditnom zaduženju u procentu od broja stanovnika.

"Usluge odlaganja otpada na postojeću deponiju osim grada Doboja koriste i federalne opštine Doboj Jug i Doboj Istok", rekao je Lukić.

Međuopštinski pregovori u vezi sa izgradnjom regionalne deponije u Doboju počeli su 2005. godine i do sada u njoj učestvuje 15 opština, devet iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH.            

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije