Konferencija o cijenama nekretnina u regionu i BiH 18. decembra u Sarajevu

16.12.2008. 11:41 / Izvor: Tuzlanski list
Konferencija o cijenama nekretnina u regionu i BiH 18. decembra u Sarajevu

Konferencija pod nazivom "Krije li se balon efekat u tržišnim cijenama nekretnina? Regionalni pogledi i pokazatelji iz BiH" biće održana 18. decembra u Sarajevu, pod pokroviteljstvom UniCredit Leasinga d.o.o. Sarajevo.

Na konferenciji će biti prezentirani rezultati istraživanja "Cijene nekretnina u BiH: analiza determinanti i realne vrijednosti 1999-2008" i "Determinante cijena nekretnina u Makedoniji" Narodne banke Makedonije, te uporedna analiza trendova i determinanti cijena nekretnina u zemljama istočne i srednje Evrope.

U pomenutim studijama autori analiziraju determinante cijena nekretnina u tranzicionim zemljama, te imaju za cilj odgovoriti na pitanje da li su cijene u ovim zemljama određene makroekonomskim fundamentima.

Istraživanje za BiH ima za cilj ocijeniti da li konvencionalni makroekonomski agregati, kao što su bruto društveni proizvod (BDP), kamatna stopa i krediti, objašnjavaju kretanje cijena nekretnina u tranzicionom periodu.

Također, cilj istraživanja jeste utvrditi da li su cijene nekretnina u ravnoteži. Istraživanje se bazira na kvartalnim podacima cijena nekretnina za period od 1999. do 2008. godine.

Rezultati istraživanja sugeriraju da su cijene nekretnina u BiH u osnovi određene makroekonomskim fundamentima i specifičnim tranzicionim faktorima, te da su u posljednje dvije godine značajno precijenjene u odnosu na njihovu pretpostavljenu realnu vrijednost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije