Unicredit, NLB i ASA leasinzi morali u dokapitalizaciju

04.05.2013. 09:21 / Izvor: Dnevni list
Unicredit, NLB i ASA leasinzi morali u dokapitalizaciju

Nakon što je Hypo Alpe-Adria Leasing zapao u probleme i izgubio licencu, još tri su se društva u posljednjih godinu dana morala dodatno dokapitalizirati kako ne bi došla u opasnost izgubiti dozvolu za obavljanje djelatnosti leasinga.

Leasing tržište u našoj zemlji u usporedbi s europskim praktično ne postoji. U odnosu na prethodne godine, leasing društva usporavaju poslovne aktivnosti te ukupno bilježe konstantan pad poslovanja, a i domaća potrošnja je sve slabija, odnosno, građani i kompanije se sve manje odlučuju na ovu vrstu financijskog proizvoda.

Nakon što je Hypo Alpe-Adria Leasing zapao u probleme i izgubio licencu, još tri su se društva u posljednjih godinu dana morala dodatno dokapitalizirati kako ne bi došla u opasnost izgubiti dozvolu za obavljanje djelatnosti leasinga.

Oduzimanje dozvole

U FBiH sada posluje sedam leasing društava. Prema službenim podacima Agencije za bankarstvo FBiH sumiranim u ožujku ove godine, kapital leasing društava iznosio je 48.584.000 maraka i u usporedbi s 31. prosinca 2011. manji je za 4.437.000 maraka. No, ukupan gubitak leasing društava iznosio je 23.017.000 maraka.

Pojedinačno promatrano, dobit su ostvarila četiri leasing društva u iznosu od 4.203.000, dok su gubitak iskazala tri leasing društva u iznosu od 27.220.000 maraka. Radi se o NLB Leasingu, ASA Leasingu i UniCredit Leasingu. Sva tri društva su dokapitalizirana, a prema podacima Centralne banke BiH, najveće izravno strano ulaganje u BiH u siječnju ove godine u ukupnom iznosu 33,04 milijuna maraka bilo je upravo ono u NLB Leasing, koji je i prošle godine dodatno dokapitaliziran. Kako nam je kazao potpredsjednik Udruženja društava za leasing u BiH Sulejman Hadžić, ovom dokapitalizacijom sanirani su gubici, ona imaju potreban iznos kapitala te navedena društva zasad nisu u opasnosti izgubiti dozvolu za rad.

Sama Agencija za bankarstvo FBiH, koja nadzire i rad leasing društava, preporučila je da se u sljedećem razdoblju leasing društva trebaju dodatno fokusirati na kontrolu dospjelih potraživanja, smanjenje troškova poslovanja i naplatu nekvalitetnih plasmana, ali i povećanje broja novozaključenih ugovora. Direktor ove Agencije Zlatko Barš kaže kako prate situaciju u leasing društvima te kako će reagirati u slučaju da ona ne budu imala adekvatan kapital.

Poslovnice bez zaposlenika

Dozvolu za obavljanje poslova leasinga u FBiH trenutačno posjeduju UniCredit Leasing, Raiffeisen Leasing i VB Leasing te S-Leasing, koja imaju i najveći tržišni udjel, a tri s najmanjim tržišnim udjelom su ASA ALeasing, NLB Leasing i Euroleasing.

Njih sedam ima 21 podružnici, od kojih se 17 podružnica nalazi u FBiH i četiri u RS-u. Društvo Hypo-Alpe-Adria Leasing d.o.o. Banja Luka registrirano je u RS-u, no svoje poslovne aktivnosti na području FBiH obavlja preko četiri podružnice (Sarajevo, Tuzla, Mostar i Vitez). ASA Leasing je zatvorio prošle godine tri podružnice u Bihaću, Mostaru i Banjoj Luci. Euroleasing je pak zatvorio četiri - Livno, Tuzla, Ljubuški i Sarajevo - koje su u prethodnim razdobljima formalno egzistirale bez poslovnih aktivnosti i zaposlenika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital