Metalleghe i Unicredit Leasing grade postrojenje u Mrkonjić Gradu

06.01.2014. 11:52 / Izvor: Fena
Metalleghe i Unicredit Leasing grade postrojenje u Mrkonjić Gradu

​Italijanska metalurška kompanija Metalleghe i njen finansijski partner UniCredit Leasing grade u Mrkonjić Gradu još jedno postrojenje, koje će tom kraju donijeti 100 novih radnih mjesta.

Italijanska metalurška kompanija Metalleghe i njen finansijski partner UniCredit Leasing grade u Mrkonjić Gradu još jedno postrojenje, koje će tom kraju donijeti 100 novih radnih mjesta.

Novo postrojenje te firme u Bosni i Hercegovini uključuje novu industrijsku peć, prateću opremu i laboratorij za proizvodnju silikonskog metala, a bit će završeno u roku 24 mjeseca.

Kompletan asortiman finalnog proizvoda iz tog postrojenja namijenjen je za izvoz.

Projekt je vrijedan 30 miliona eura, a UniCredit Leasing će finansirati 16,5 miliona eura, s otplatnim rokovima od 60 do 84 mjeseca.

Projekt je direktno podržala i Vlada Republike Srpske.

Direktor UniCredit Leasinga u BiH Denis Silajdžić izrazio je nadu da će i drugi strani investitori slijediti primjer Metalleghe-a, prepoznati priliku u BiH i izabrati njih kao ključnog finansijskog partnera za svoje poslovanje.

"Mi, kao karika najveće evropske lizing mreže, možemo ispuniti njihova očekivanja, doprinijeti izlasku iz krize i stvaranju novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini", rekao je Silajdžić.

Kompanija Metalleghe je osnovana 1980. u Bresci, a u BiH posluje od 2004. kada je preuzela firmu BSI d.o.o. Jajce.

Metalleghe proizvodi legure, ugalj, sredstva za pougljičavanje i brikete od ferolegura za čeličane, topionice i ljevaonice željeza, saopćeno je iz UniCredit Leasinga. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije