Ko će kupiti Bosmal: Sarajevski hotelijer spremio 40 miliona maraka?

17.05.2017. 13:39 / Izvor: Faktor
Ko će kupiti Bosmal: Sarajevski hotelijer spremio 40 miliona maraka?

U Općinskom sudu u Sarajevu u toku je prodaja Bosmala, najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa u Sarajevu.

U Općinskom sudu u Sarajevu u toku je prodaja Bosmala, najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa u Sarajevu, javlja Faktor.

Na licitaciji se pojavilo stotinjak zainteresiranih za kupovinu jedne ili više nekretnina u Bosmalu.

Među njima su i novoizabrani predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo i federalni zastupnik SDP-a Damir Mašić te Samer Rešidat, bivši DF-ov kandidat za načelnika Općine Centar i vlasnik turističke agencije Sol Azur.

Zainteresirani kupac je i Alija Budnjo, vlasnik kompleksa Hoteli Ilidža.

Kolika zainteresiranost vlada govori i to što je licitacija trebala biti održana na trećem spratu u sudnici broj 15, međutim premještena je na prvi sprat u najveću slobodnu sudnicu.

U Općinskom sudu u Sarajevu u toku je prodaja Bosmala, najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa u Sarajevu.

Podsjetimo, na prodaju je ponuđen je ukupno 231 stan, 371 garaža i 46 poslovnih prostora u dvije kule. Ukupno je ponuđeno 648 prostora čija je ukupna cijena 83,4 miliona maraka.

Nekretnine se na prvom ročištu ne mogu prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti. Navodno je među ponuđačima jedan sarajevski hotelijer koji je za kompletan Bosmal spremio 40 miliona maraka, što je daleko ispod početne cijene. Ukoliko se ova ponuda ne prihvati na prvom ročištu, ići će se na drugo kad bi cijena mogla biti mnogo niža.

Bosmal City Center jedna je od najvećih poslijeratnih investicija u BiH, a izgradnja kompleksa, prema ranijem pisanju medija, koštala je oko 160 miliona maraka. No, kompanija je zapala u finansijske probleme jer nije uspjela prodati većinu stanova.

Prodaja je zakazana na zahtjev Unicredit banke Mostar, u predmetu protiv kompanije Bosmal. Učesnici javnog nadmetanja su dužni prije početka ročišta položiti osiguranje u iznosu 10.000 KM. Najbolji ponuđač dužan je položiti sudu licitiranu cijenu u roku od 15 dana od dana prodaje. Prema nepotvrđenim informacijama, prodavač je bliži prodaji cijelog centra u paketu, nego da se ide na licitaciju stan po stan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije