Investicije / URBANIZAM

Ništa od sanacije Velike aleje na Ilidži

17.04.2018. 10:02 / Izvor: Avaz.ba

Iako je kompletna obnova Velike aleje na Ilidži trebala biti urađena još prošle jeseni, to se ni do danas nije desilo. Kako bi se konačno sanirale udarne rupe na ovom poznatom ilidžanskom šetalištu Kantonalna ustanova za zaštićena prirodna područja prošle godine izdvojila je 150.000 KM, međutim, ostatak novca još nisu dali Općina Ilidža, kao ni Minisarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite i okoliša KS.

Šumarska škola

Kako bi jedan od simbola Ilidže vratio stari sjaj, predstavnici Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja, Općine i Ministarstva održali su sastanak na kojem su dogovorili da se što pri je krene s radovima.

"Dok se ne iznađe konačno rješenje i ne osigura kompletan iznos za cijelu rekonstrukciju, bit će asfaltirano prvih 400 metara od fijakerskog stajališta na Ilidži do skretanja za Šumarsku školu. Tako ćemo riješiti problem udarnih rupa u prvom djelu Aleje, a preostali dio prema Vrelu Bosne na nekoliko mjesta bit će sanirane udarne rupe. Dogovoreno je s preduzećem „Rad" da to bude završeno do prvomajskih praznika", rekao je direktor Ustanove Osman Delić.

Delić ističe da su s preduzećem "Park" potpisali ugovor u vrijednosti od 20.000 KM za angažiranje visokih korpi. Uz pomoć korpi bit će odstranjene osušene grane i stabla koji ugrožavaju okolne objekte i predstavljaju opasnost za šetače.

Odvodni kanali

Međutim, što se tiče kompletne obnove Aleje, najvjerovatnije će biti prolongirana do jeseni.

"Za kompletnu rekonstrukciju potrebno je 2.700.000 KM. Osim asfalta, neophodno je uraditi odvodne kanale i kanalizaciju. Općina Ilidža i Ministarstvo su se obavezali da će pokušati iznaći taj dio novca", dodao je Delić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije