Novi sadržaji: Izgradnja škole u prirodi u Šabićima nastavljena i tokom zime

07.01.2019. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Novi sadržaji: Izgradnja škole u prirodi u Šabićima nastavljena i tokom zime

Radovi na proširenju Škole u prirodi su 50 završeni, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba, nečelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo.

U trnovskoj Mjesnoj zajednici Šabići ove godine trebao bi biti završen projekat proširenja škole u prirodi, čija je vrijednost 1,5 miliona maraka. Kanton Sarajevo je ovaj projekat finansirao sa 1.100.000 KM, a Općina Trnovo sa 400.000 KM. Do sada je izvođačima isplaćeno 700.000 KM. Radovi na proširenju škole u prirodi su 50 posto završeni, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba, nečelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo.

"Svi betonski radovi su završeni. Radi se ugradnja stolarije na objektu, tako da će se i tokom zime na školi izvoditi radovi, kako bi ovaj projekat mogao biti završen tokom godine ukoliko Kanton bude imao sluha da  osigura sredstva za opremanje", kazao je Berilo.

Škola će dobiti i novu školsku salu zašto je potrebno izdvojiti 400.000 KM.

"Naš cilj je pratiti trendove, nove tehnologije kako bi učenici i nastavnici imali što bolje uslove tokom boravka ovdje. Mi smo u budžetu predvidjeli izradu projekta sportske sale kako bi zaokružili  komplet sadržaje neophodne djeci. Povećan je kapacitet za 130 ležajeva. Sobe će biti dvokrevetne sa kupatilima, biće izgrađene nove modernije učionice, novi restoran...", pojašnjava Berilo, napominjući kako učenike očekuje 100 posto bolja usluga, a arhitektonsko rješenje definirano je u skladu sa programskim i funkcionalnim zahtijevima, mogućnostima koje nudi lokacija, tako daje sve prilagođeno uslovima koji vladaju na planini.

Škola će dobiti i proširene ugostiteljske sadržaje poput kamin sale, restorana, kuhinje, te će objekat škole pored osnovnog edukativnog karaktera imati i hostelsko-ugostiteljski tj. turistički karakter.

Kako bi učenici imali što zanimljivije sadržaje i kako bi se još bolje upoznali sa kulturom i tradicijom kraja u Šabićima je u blizini školskog objekta opremljen i muzej, koji je stavlje u funkciju djeci.

Ovo nije jedini projekat, na području općine koji doprinosi mladima, izgrađeni su i centri kulture u Dejčićima i Dejišu, a načelnik kaže kako će ulagati i dalje kako bi doprinijeli razvoju cijelog prostora općine Trnovo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije