Investicije / NEKRETNINE

Općina Laktaši: Obveznicama grade sportsku dvoranu

05.01.2008. 10:31 / Izvor: Nezavisne novine

Općina Laktaši se na projekat emisije prvih obveznica odlučila zbog procjene da je to povoljniji način zaduživanja u odnosu na podizanje kredita, ali i želje za uključivanjem šireg kruga investitora u podršku lokalnom razvoju saopštili su čelnici te općine.

"Naša namjera da emisijom obveznica finansiramo izgradnju sportske dvorane je pionirski poduhvat u BiH", izjavio je Milovan Topolović, načelnik Laktaša.

Laktaši planiraju emisiju obveznica u vrijednosti deset miliona KM, s rokom otplate od šest godina i kamatnom stopom od 5,75 odsto, uz šestomjesečnu isplatu glavnice i kamate. Prospekt emisije je upućen na odobrenje Komisiji za hartije od vrijednosti RS. U slučaju dobijanja zelenog svjetla, slijedi javni poziv za upis i uplatu obveznica koje bi se, kako je rečeno, već idućeg mjeseca mogle naći na tržištu Banjalučke berze.

Vesna Mirjanić, načelnik Odjeljenja za finansije općine Laktaši, kazala je da je izdavanje obveznica jeftinije za opštinu u odnosu na kreditno zaduženje, ali i profitabilnije za investitore u poređenju s prinosom koji mogu ostvariti štednjom u bankama. Ona je ocijenila da će kupovina obveznica Laktaša biti sigurna investicija s obzirom na to da je opštinski budžet stabilan, te zakonom zaštićen od prevelikog zaduženja.

Topolović je na kupovinu obveznica pozvao sve banke koje posluju u toj općini, zatim, osiguravajuće kuće, firme i građane.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, istakao je da je emisija obveznica najtransparentiji način finansiranja projekata, jer u njemu mogu učestvovati sva zainteresovana lica kojima, uz to, na uvidu stoji prospekt sa detaljima plana utroška prikupljenih sredstava.

"Nadam se da će i druge općine uskoro slijediti primjer Laktaša i da će emisije obveznica u budućnosti postati dominantan način finansiranja lokalnih i republičkih projekata", kazao je Božić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije