Predstavljen idejni projekat izgradnje 11. osnovne škole na Stupu

12.09.2018. 07:44 / Izvor: Akta.ba

U narednom periodu se očekuje i značajno veći broj učenika.Imajući u vidu činjenicu da se u ovom naselju gradi značajan broj stambenih objekata.

Stanovnici Mjesne zajednice Stup II, kroz svoje planske i programske aktivnosti kao prioritet broj jedan kandiduju izgradnju i osnivanje osnovne škole, kao jednu od osnovnih društvenih potreba na području ovog naselja.

Potreba izgradnje objekta osnovnog obrazovanja, razmatrana je i prilikom same izrade detaljnog planskog dokumenta kojim je tretiran ovaj prostorni obuhvat, odnosno kroz izradu Regulacionog plana stambeno poslovne zone „Stup Nukleus“.

Prema podacima Mjesne zajednice Stup II u ovom naselju, ali i naseljima koji gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici (Stupsko brdo i Stup) trenutno je 465 učenika, uzrasta za osnovno obrazovanje, pohađa neku od osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, koje u najvećem broju slučajeva lokacijski i saobraćajno ne zadovoljavaju potrebe djece osnovnoškolskog uzrasta (velika udaljenost, opasne raskrsnice i saobraćajnice ....).

U narednom periodu se očekuje i značajno veći broj učenika.Imajući u vidu činjenicu da se u ovom naselju gradi značajan broj stambenih objekata, a u planu je izgradnja i novih stambeno poslovnih objekata Općinsko vijeće Općine Ilidža i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, planirana je izgradnja objekta osnovne škole na navedenom lokalitetu u naselju Stup II., te su I pokrenuli hitne aktivnosti.

Tim povodom je U Općini Ilidža 11.septembra 2018. godine održana prezentacija radne verzije idejnog koncepta arhitektonskog rješenja 11. osnovne škole na Stupu.

Škola će se graditi na parceli površine 7.100 m2, objekat će biti površine 5.000 – 5.500 m2, kapaciteta 576 učenika u jednoj smjeni, sa sportskom salom, sportskom plohom, dječijim igralištem, a prema RP “Stup Nukleus, na lokaciji Dobrinje ulice (preko puta objekta MZ i sportskog kompleksa).

Školu u Mjesnoj zajednici Stup II, kako je to Regulacionim planom „Stup Nukleus“ predviđeno bi mogla pohađati i djeca iz naselja koja gravitiraju poziciji planiranog školskog objekta, a kojima bi to zbog blizine i bezbjednosti odgovaralo, naravno uz prethodno provođenje zakonom propisane procedure u vezi sa saglasnošću Ministarstva za djecu sa drugih školskih područja. Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu je angažiran za izradu idejnog rješenja osnovne škole.

Prezentaciji je prustvovao pored načelnika Općine Ilidža Senaida Memića sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Omerović, vijećnici, predstavnici Savjeta MZ te ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije