Sindikat Fabrike duvana traži ubrzanje pregovora sa Bulgartabakom

21.01.2013. 10:55 / Izvor: SRNA
Sindikat Fabrike duvana traži ubrzanje pregovora sa Bulgartabakom

Fabrika duvana Banjaluka nalazi se u bezizlaznoj situaciji, zbog čega smatramo da treba ubrzati pregovore sa strateškim partnerom, kako bi se sačuvala fabrika i radna mjesta", rekao je Marinković.

Sindikat i radnici Fabrike duvana Banjaluka pozivaju Vladu Republike Srpske i premijera Aleksandra DŽombića da se ubrzaju pregovori sa bugarskim holdingom Bulgartabak u vezi sa preuzimanjem ovog preduzeća. "Fabrika duvana Banjaluka nalazi se u bezizlaznoj situaciji, zbog čega smatramo da treba ubrzati pregovore sa strateškim partnerom, kako bi se sačuvala fabrika i radna mjesta", rekao je Srni predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković.

Marinković je rekao da sindikat traži od pregovarača da u pregovore uključe i predstavnike radnika, kako bi se sa budućim većinskim vlasnikom potpisao kolektivni ugovor i zaštitila prava radnika u skladu sa Zakonom o radu. "Vjerujemo da nadležne institucije Srpske neće dozvoliti da se jedini proizvođač cigareta u Republici Srpskoj ugasi i da će iznaći rješenje da se izvrši revitalizacija Fabrike duvana Banjaluka, tako i ukupne privrede u Srpskoj", zaključio je Marinković.

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić i predstavnici bugarskog holdinga Bulgartabak dogovorili su se  nedavno da se do kraja januara potpiše predugovor o prodaji većinskog kapitala u banjalučkoj Fabrici duvana.  Do polovine februara bugarska kompanija mogla bi da preuzme ovu fabriku.

Bulgartabak iz Sofije ranije je poslao pismo namjere Vladi Republike Srpske i Nebojši Antoniću kao većinskom vlasniku Fabrike duvana Banjaluka da je voljan da preuzme fabriku, zadrži radnike i nastavi dalje sa djelatnošću i proizvodnjom.

Antonić, koji je vlasnik 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka, ranije je najavljivao potpisivanje predugovora sa Bugarima. Holding Bulgartabak, koji čine fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, lider je na tržištu duvana u Bugarskoj sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona evra.

Vlasnik preduzeća Antonić trejd Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM. Pravobranilaštvo Republike Srpske tužilo je početkom oktobra 2011. godine preduzeće "Antonić trejd" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

Savjet za privatizaciju Srpske u julu prošle godine predložio je Vladi formiranje komisije za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duvana o dokapitalizaciji ovog preduzeća, s ciljem njegove stabilizacije, obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije