Bugari uskoro preuzimaju Fabriku duvana Banjaluka

05.02.2013. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
Bugari uskoro preuzimaju Fabriku duvana Banjaluka

Predstavnici Vlade Republike Srpske i bugarskog holdinga "Bulgartabak" uskoro će potpisati memorandum o preuzimanju Fabrike duvana Banjaluka, rekao je predsjednik sindikalne organizacije u ovom preduzeću Miroslav Marinković.

Predstavnici Vlade Republike Srpske i bugarskog holdinga "Bulgartabak" uskoro će potpisati memorandum o preuzimanju Fabrike duvana Banjaluka, rekao je predsjednik sindikalne organizacije u ovom preduzeću Miroslav Marinković.

Marinković je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srpske Aleksandrom Džombićem istakao da će memorandum sadržavati kolektivni ugovor koji garantuje osnovna načela i zaštitu prava radnika.

On ističe da je Sindikat od danas relevantni faktor u daljim pregovorima sa "Bulgartabakom" u vezi sa osnovim načelima budućeg kolektivnog ugovora koji podrazumijeva povećanje cijene rada.

"Pregovori sa `Bulgartabakom` idu u pozitivnom smjeru i nadamo se da će ova kompanija u najskorije vrijeme preuzeti Fabriku duvana Banjaluka", rekao je Marinković novinarima u Banjaluci.

On kaže da sindikat ima potvrdna saznanja da je riječ o ozbiljnoj kompaniji "Bulgartabak".

U Fabrici duvana Banjaluka trenutno je zaposleno 250 radnika čija prosječna plata iznosi 440 KM.

Većinski vlasnik državnog kapitala Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić rekao je da će između 11. i 14. februara memorandum potpisati predstavnici "Bulgartabaka" i Vlade Republike Srpske.

"Stručna ekipa kompanije `Bulgartbak` došla je u Fabriku duvana Banjaluka da pregleda papire. Mislim da će u fabrici biti više posla i time veća potreba za novim radnicima", istakao je Antonić.

On kaže da će prodajna cijena akcija Fabrike duvana Banjaluka biti prihvatljiva, te da bi kompletan posao preuzimanja fabrike trebalo da bude okončan do kraja februara.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić razgovarao je danas sa predstavnicima Sindikata Fabrike duvana Banjaluka. Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću najavljeno je saopštenje povodom ovog sastanka.

Sindikalni odbor Fabrike duvana Banjaluka zatražio je ranije od premijera Srpske da i oni budu relevantan faktor kada je riječ o daljim pregovorima u vezi sa dolaskom holdinga "Bulgartabak" iz Sofije u ovu fabriku.

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić i predstavnici holdinga "Bulgartabak" razgovarali su krajem januara o potpisivanju predugovora o prodaji većinskog kapitala u banjalučkoj Fabrici duvana.

"Bulgartabak" iz Sofije poslao je pismo namjere Vladi Republike Srpske i Nebojši Antoniću kao većinskom vlasniku Fabrike duvana Banjaluka da je voljan da preuzme fabriku, zadrži radnike i nastavi dalju djelatnost i proizvodnju.

Antonić, koji je vlasnik 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka, najavljivao je potpisivanje predugovora sa Bugarima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije