Pokrenuta revizija privatizacije 13 privrednih društava

14.10.2022. 07:39 / Izvor: Faktor
revizija

Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine prema ranijoj Odluci Vlade Federacije, pokrenula je reviziju privatizacije 13 privrednih društava.

Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine prema ranijoj Odluci Vlade Federacije, pokrenula je reviziju privatizacije 13 privrednih društava, među kojima su Fabrike duhana Sarajevo, Fabrike duhana Mostar, Hotela Igman u Sarajevu…

O dosadašnjim rezultatima revizija bit će upoznata i Vlada Federacije.

"Rješenjem Agencije od 31.03.2022. godine, pokrenut je postupak revizije privatizacije Fabrike duhana Sarajevo, u skladu sa odredbama Zakona o reviziji privatizacije u FBiH, a shodno Zahtjevu Stručne komisije Parlamenta FBiH. Prikupljena je dokumentacija za ovu reviziju, te je izrada Nacrta izvještaja u toku", navodi se u Informaciji koja će se naći na Vladi FBiH.

Revizija privratizacije Fabrike duhana Mostar pokrenuta je 31. marta ove godine.

"Revizija je pokrenuta po zahtjevu Komisije za utvrdivanje činjenica o okolnostima privatizacije i propadanja Fabrike duhana Sarajevo i Fabrike duhana Mostar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Postupak revizije privatizacije FDM izvršen u periodu od 31.03.2022. godine do 30.06.2022. godine", stoji u Informaciji, izvještava Faktor.

Revizija privatizacije Hotela Igman KJKP ZOI ‘84 započela je također 31. marta ove godine.

U postupku revizije je utvrđeno da se ne može riješiti navedena upravna stvar, iz razloga što postupak privatizacije Hotela Igman nije u cijelosti okončan.

U toku postupka revizije je utvrdeno da su Kantonalno javno preduzeće ZOI ‘84 Olimpijski centar Sarajevo i The Place, Društvo sa ograničenom odgovornošću, za investicije, projektovanje, promet i konsalting Sarajevo d.o.o. Sarajevo zaključili Ugovor o kupoprodaji imovine od 04. 02. 2022. godine.

Revizijom privatizacije je utvrđeno da postupak privatizacije nije okončan, te su revizori sačinili Informaciju od 25.05.2022. godine u kojoj je opisan dosadašnji postupak do zaključenja Ugovora o kupoprodaji – navodi se u Informaciji i dodaje da će se po okončanju ugovornih obaveza iz Ugovora o kupoprodaji imovine KJP, ZOI 84 Olimpijski centar d.o.o. Sarajevo, i na osnovu dokumentacije o obavljanju kontrole izvršenja obaveza iz kupoprodajnog ugovora u postupku male privatizacije Hotela Igman, revizori koji rade na ovom predmetu će donijeti konačni revizorski izvještaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije