Prodaje se nekadašnji glavni špediter velikih državnih preduzeća

29.11.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
interšped

Interšped Logistics nastao je iz kompanije Interšped Sarajevo, koja je osnovana 1948. godine i ubraja se u jedno od najstarijih privrednih društava.

"Interšped Tuzla" d.d. Tuzla objavio je oglas o prodaji 100% udjela u društvu Interšped Logistics d.o.o. Sarajevo.

Odluku o prodaji donio je Nadzorni odbor na sjednici održanoj 22.11.2022. godine, a rok za dostavljanje ponuda za kupovinu udjela od strane zaintresovanih ponuđača je osam dana od dana objavljivanja oglasa.

Interšped Logistics nastao je iz kompanije Interšped Sarajevo, koja je osnovana 1948. godine i ubraja se u jedno od najstarijih privrednih društava. 

Danas je Interšped Logistics dio iste grupacije sa kompanijom Interšped Tuzla.  Prošlu godinu Interšped Logistic je završio sa 2,2 miliona KM prihoda, 45 hiljada KM dobiti i 47 radnika. 

Do 1948. godine na području ex Jugoslavije je egzistirala jedna državna špediterska firma Transjug Beograd, koja se decentralizuje osnivanjem preduzeća po bivšim republikama. Godine 1953. odlukom tadašnje vlade, Transjug na području R BiH posluje pod imenom Interšped.

Od tada, pa sve do 1992. godine, u skladu sa zakonskim propisima, Interšped je prošao kroz mnoge organizacione transformacije. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka došlo je do osamostaljenja određenih dijelova i podružnica Interšpeda, u skladu sa „markovićevim” privatizacijskim zakonima. Interšped d.d. Sarajevo je ostalo jedini pravni nasljednik.

Do početka rata 1992. godine, Interšped je bio glavni špediter velikih državnih preduzeća. Interšped d.d. Sarajevo je jedan od pozitivnih primjera uspješne privatizacije. Nakon tenderske prodaje posljednjeg paketa dionica 2007. godine, društvo je u 100% privatnom vlasništvu dioničara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije