Simbol Mostara

"Neretva" kupljena, počela obnova - sporan je izgled fasade i visina

26.01.2023. 08:05 / Izvor: Federalna.ba
hotel neretva

Foto: Bljesak.info

Obnova Hotela Neretva, jednog od prijeratnih simbola Mostara, počela je prije 4 godine, a novi rok za završetak izgradnje je 2024. godina.

Obnova Hotela Neretva, jednog od prijeratnih simbola Mostara, počela je prije 4 godine, a novi rok za završetak izgradnje je 2024. godina. Hotel je kupio vlasnik Interspeda d.o.o. Sarajevo Halim Zukić, koji je obećao zadržati autentičnu fasadu hotela. Ipak, stručnjaci iz oblasti historije umjetnosti tvrde da se već sada vide odstupanja od stare gradnje.

Radovi na izgradnji Hotela Neretva trebali su biti završeni u ljeto 2021. godine. Finansijske poteškoće, navodi se, odgodile su zadati rok. Investitor Halim Zukić uvjerava - radovi na objektu počet će u martu:

"Radovi su u zastoju zbog ekonomske krize i krize sektora turizma. Završetak je planiran u ljeto 2024. godine", kazao je.

Mostarci se nadaju da će uskoro u centru grada, umjesto ruševine, ugledati hotel. Ali, sporan je izgled fasade i visina.

Historičarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić ističe kako je promijenjena visina - dignuta je te onda silueta i gabarit objekta gube originalnu proporciju: „Osobito na ovim bočnim dijelovima koji su ostali  uski i onda kada se diže visina, to izgleda još više i pretvaraju se u nekakve čardake“.

Konzervatori upozoravaju i da rekonstrukcijom nije ispoštovan originalni oblik otvora na hotelu.

"Otvori su u izgradnji morali biti oblikovani onako kako su originalni izgledali. Dodala bih da je sigurno rađena promjena u dispoziciji unutrašnjih prostora. Primjenjivani su novi materijali - to su sve upitni konzervatorski aspekti", navodi Mićević-Đurić.

S obzirom na to da se radi o objektu koji je upisan u privremenu listu nacionalnih spomenika BiH, za sve promjene potrebno je tražiti dozvole jer ovakvim odstupanjima hotel gubi svoj indentitet, a investitori, tvrdi Mićević-Đurić, ovdje samo vide stjecanje profita.

"Ja nisam protiv nekakvih visokih objekata u Mostaru u svakom slučaju, ali mi ne smijemo zaboraviti da je kretanje vjetrova, Sunce, pravo na pogled i sve ostalo jedan vrlo važan faktor koji utječe direktno na živote stanovnika", upozorava arhitektica Maja Popovac.

Ispravan konzervatorski postupak je skup, poručuju sagovornice, ali postoje i drugi jednostavniji načini da se investitoru izađe u susret kako bi hotel dobio prijeratni izgled.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije